Eten

Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.

Bekijk alle tips voor dit thema
Icoon van een vork en een mes

Tips met grote impact

Probeer eens vleesvervangers

Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

Gebruik seizoensproducten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. De kans is bij seizoensproducten ook kleiner dat het uit een verwarmde kas of uit een ver land komt. En dat is beter voor het klimaat. In de kalender van Velt vind je welke groente en welk fruit in het seizoen is.

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.
Vrouw opent de koelkast en pakt er een ei uit.

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer te eten. Probeer het eens en kijk wat het jou oplevert.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht

Dan gaat het nog maanden mee! En maak er dan bijvoorbeeld soep of een smoothie bowl mee. Zo gebruik je al je groente en fruit en hoef je niks weg te gooien.

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.
Foto van een boodschappenmandje in de Albert Heijn voor het schap met houdbare, biologische melk.

Hoe heeft eten invloed op ons klimaat?

Het verbouwen van eten, de verpakking en het vervoer: het kost allemaal veel energie en grondstoffen. Ook komen er broeikasgassen vrij. Hoe maak je daarin keuzes?

Lees meer
Foto van een veld waarop aardbeien geteeld worden.

Eten in 2030: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat duurzaam en gezond eten makkelijker wordt. Daarvoor is het nodig dat we anders gaan produceren en anders gaan eten.

Lees meer
Andere campagnes
Vrouw plant onder het raam plantjes tegen de gevel. Klein jongetje kijkt toe en geeft plantje aan.

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen! Zo inspireer je de mensen om je heen.

Meer informatie