Eten

Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.

Bekijk alle tips voor dit thema
Eten

Tips met grote impact

Probeer eens vleesvervangers

Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

Meer info

Gebruik seizoensproducten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. De kans is bij seizoensproducten ook kleiner dat het uit een verwarmde kas of uit een ver land komt. En dat is beter voor het klimaat. In de kalender van Velt vind je welke groente en welk fruit in het seizoen is.

Meer info

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.

Meer info
Tools en advies

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer te eten. Probeer het eens en kijk wat het jou oplevert.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht

Dan gaat het nog maanden mee! En maak er dan bijvoorbeeld soep of een smoothie bowl mee. Zo gebruik je al je groente en fruit en hoef je niks weg te gooien.

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Meer info

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Meer info
Hoe heeft eten invloed op ons klimaat?

Hoe heeft eten invloed op ons klimaat?

Het verbouwen van eten, de verpakking en het vervoer: het kost allemaal veel energie en grondstoffen. Ook komen er broeikasgassen vrij. Hoe maak je daarin keuzes?

Lees meer
Eten in 2030: zo gaat dat eruit zien

Eten in 2030: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat duurzaam en gezond eten makkelijker wordt. Daarvoor is het nodig dat we anders gaan produceren en anders gaan eten.

Lees meer