Eten
Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.
Bekijk alle tips voor dit themaTips met grote impact
Probeer eens vleesvervangers
Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.
Gebruik seizoensproducten
Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. De kans is bij seizoensproducten ook kleiner dat het uit een verwarmde kas of uit een ver land komt. En dat is beter voor het klimaat. In de kalender van Velt vind je welke groente en welk fruit in het seizoen is.
Kook op maat
Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.
Kies eens een dag voor noten of peulvruchten
Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht
Andere campagnes
Aan de slag met
Spullen
Repareren, tweedehands of lenen. Verschillende manieren om duurzaam met spullen om te gaan op een rij.
Wonen
Van ledverlichting tot isoleren. En van de zon buiten houden tot zonnepanelen. Alles om thuis energie te besparen.
Reizen
Het openbaar vervoer, de fiets pakken, autodelen of elektrisch rijden. Hoe ga jij voortaan duurzaam op weg?