Eten

Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.

Icoon van een vork en een mes

Tips met grote impact

Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Tegenwoordig is de keuze reuze als het gaat om vegetarische gerechten.

Bekijk de tip
Zo kun je eten beter bewaren

Zo kun je eten beter bewaren

Een koelkast vol kliekjes, een uitpuilende fruitmand of groentelade. Soms raak je het overzicht kwijt. Het gevolg? Eten bederft.

Bekijk de tip
De supermarkt in? Let op keurmerken!

De supermarkt in? Let op keurmerken!

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Bekijk de tip
Vrouw opent de koelkast en pakt er een ei uit.

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer te eten. Probeer het eens en kijk wat het jou oplevert.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema
Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Tegenwoordig is de keuze reuze als het gaat om vegetarische gerechten.

Bekijk de tip
Zo kun je eten beter bewaren

Zo kun je eten beter bewaren

Een koelkast vol kliekjes, een uitpuilende fruitmand of groentelade. Soms raak je het overzicht kwijt. Het gevolg? Eten bederft.

Bekijk de tip
Kies vaker voor groenten en fruit uit blik, pot of de vriezer

Kies vaker voor groenten en fruit uit blik, pot of de vriezer

Buiten het vollegrondsseizoen zijn groenten uit de diepvries, blik of pot een prima keus.

Bekijk de tip
De supermarkt in? Let op keurmerken!

De supermarkt in? Let op keurmerken!

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Bekijk de tip
Help voedselverspilling stoppen

Help voedselverspilling stoppen

Wist je dat we per persoon elk jaar zo’n 33 kilo eten weggooien? Zonde! Help daarom minder voedsel te verspillen!

Bekijk de tip
Kook met seizoensgroenten

Kook met seizoensgroenten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder.

Bekijk de tip
Maak je eigen compost

Maak je eigen compost

Groente en fruit kun je in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) doen, maar je kunt er ook je eigen compost van maken.

Bekijk de tip
Foto van een boodschappenmandje in de Albert Heijn voor het schap met houdbare, biologische melk.

Hoe heeft eten invloed op ons klimaat?

Het verbouwen van eten, de verpakking en het vervoer: het kost allemaal veel energie en grondstoffen. Ook komen er broeikasgassen vrij. Hoe maak je daarin keuzes?

Lees meer
Foto van een veld waarop aardbeien geteeld worden.

Eten in 2030: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat duurzaam en gezond eten makkelijker wordt. Daarvoor is het nodig dat we anders gaan produceren en anders gaan eten.

Lees meer

Andere campagnes

Bewuster omgaan met energie

Ons energiesysteem verandert. Steeds vaker wekken we energie duurzaam op. Dat helpt het klimaat, maar vraagt ook om bewuster energieverbruik.

Lees meer
Vrouw plant onder het raam plantjes tegen de gevel. Klein jongetje kijkt toe en geeft plantje aan.

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen!

Lees meer

Aan de slag met