Thuis

Zet jij thuis al de knop om? Energie besparen doet iedereen op z'n eigen manier. Maar wat je ook doet, je moet wel weten waar je kan beginnen. Bekijk hier alle tips of vind hulp bij besparen.

Thuis

Tips met grote impact

Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Besparing: €100 per jaar
Besparing is berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte, met schuin dak en een HR-ketel. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Besparing: €50 per jaar bij 11 lampen
Besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp. Gemiddeld 4,5W per ledlamp. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo kun je makkelijk thuis zien hoeveel energie je verbruikt en kun je energie gaan besparen.

Besparing: onbekend
Bron: Milieu Centraal
Meer info

Ontdek hoe je nog meer kan besparen

Energie thuis
Makkelijk besparen

Weg met de tweede koelkast

1 op de 5 Nederlanders heeft meer dan 1 koelkast in huis. Maar hoe vaak gebruik je die nou echt? Gebruik deze alleen op de momenten dat je de ruimte nodig hebt of doe ‘m helemaal weg.

Besparing: €75 per jaar
Besparing is berekend voor een gemiddelde koelkast qua grootte en leeftijd. Bron: Milieu Centraal
Energie thuis
Makkelijk besparen

Hang de was op

Droog de was buiten of bijvoorbeeld op zolder in plaats van in de wasdroger. De was droogt gratis en energiezuinig aan de waslijn. Het is zelfs ook beter voor je kleding, die blijft langer mooi.

Besparing: €90 per jaar
Besparing is berekend op basis van een gemiddeld gebruik van 120 droogbeurten per jaar en een gemiddelde droger die 8 jaar oud is en 1,94 kWh per droogbeurt gebruikt. Bron: Milieu Centraal
Energie thuis
Makkelijk besparen

Zet de vaatwasser op ecostand

Het eco-programma op de vaatwasser wast goed schoon en is veel zuiniger en goedkoper dan andere programma’s. Dat duurt wat langer, maar als je ‘m ‘s nachts aanzet, heb je de volgende ochtend weer schone vaat.

Besparing: €23 per jaar
Besparing is berekend voor een gemiddelde vaatwasser en gemiddeld gebruik. Bron: Milieu Centraal
Bekijk alle besparingstips