Vaker vega eten? Zo ga je te werk
Tegenwoordig is de keuze reuze als het gaat om vegetarische gerechten. Bijna alle supermarkten hebben een schap met vleesvervangers, en er zijn kookboeken volgeschreven met heerlijke vegetarische recepten. We helpen je graag op weg. Eet smakelijk!
Vega-voordelen
Minder vlees eten betekent automatisch dat er minder dieren gedood hoeven te worden. Daar draag je dus direct positief aan bij! Eet jij vaak en veel rood vlees? Dat verhoogt de kans op eventuele gezondheidsproblemen. Daarnaast is het beter voor het klimaat om geen vlees te eten. Jaarlijks stoot één koe net zo veel broeikasgassen uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt.
Recepten zoeken
Misschien vind je het lastig om een lekker gerecht zonder vlees te bedenken? Als je online zoekt zijn er veel smakelijke recepten te vinden, waardoor jij gemakkelijk duurzaam en vegetarisch kunt koken. Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen. Maar ook de website Vegetariërs heeft een rits aan vegetarische recepten online staan, hetzelfde geldt voor Uit Paulines Keuken of Miljuschka. Extra tip: vaak kun je in de app van je eigen supermarkt een recept selecteren, en krijg je direct het boodschappenlijstje kant en klaar ingevuld. Handig!
Zelfde recept, ander 'vlees'
Heb jij een favoriet recept waar je eigenlijk altijd vlees bij gebruikt? Zoals een chili con carne? Geef er een draai aan, en maak er een ‘chili zonder carne’ van. Of ben jij dol op spaghetti met gehakt? Kies voor vega gehakt. Zo kun je jouw favoriete recepten gewoon blijven maken, door slechts één ingrediënt aan te passen: het vlees.
Kies vaker voor peulvruchten
Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Het proberen waard dus!