Wonen

In je huis kan je veel voor het klimaat betekenen door energie te besparen. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ontdek hier waar je kan beginnen of vind hulp bij besparen.

Bekijk alle tips voor dit thema
Wonen

Tips met grote impact

Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Besparing: €100 per jaar

Besparing is berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte, met schuin dak en een HR-ketel. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Besparing: €50 per jaar bij 11 lampen

Besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp. Gemiddeld 4,5W per ledlamp. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Doe de Verbetercheck

Er is veel wat je kan doen om energie te besparen. Maar wat zijn de problemen in jouw woning? Door een scan van je huis te doen op Verbeterjehuis.nl, weet je waar je het beste op kan focussen. En wat het meeste oplevert.

Meer info
Hulp bij besparen
Prijsplafond en energierekening uitgelegd

Prijsplafond en energierekening uitgelegd

De gas- en stroomprijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Het prijsplafond van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens korting krijgen op hun energierekening.

Lees meer
Subsidies en betalen voor energiebesparing

Subsidies en betalen voor energiebesparing

Met goede isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming verlaag je de energierekening. Maar waar betaal je het allemaal van?

Bekijk de mogelijkheden
Tests en tools

Tests en tools

Waar begin je met energie besparen? En wat levert het meeste op? Er zijn veel tests en tools die inzicht geven in jouw situatie. Zo kun je voorbereid aan de slag.

Bekijk alle tests en tools
Zorgen over de rekening

Zorgen over de rekening

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te  betalen. Er zijn organisaties die je verder kunnen helpen.

Bekijk de hulp

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Vind een energiehulp bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiehulp bij jou in de buurt! Dit is een vrijwilliger die hiervoor een korte opleiding of training gevolgd heeft.

Meer info

Ga aan de slag met duurzaam klussen en verbouwen

Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op veel manieren rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken, opbouw of aanbouw tot en met het laatste likje verf op de muur. Milieu Centraal helpt je met milieuvriendelijke keuzes en duurzame klustips.

Meer info

Houd warmte buiten met zonwering voor woon- en slaapkamer

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt. Doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen juist open en laat het lekker afkoelen.

Besparing: onbekend

Deze tip zorgt ervoor dat je je huis minder hoeft af te koelen met een airco of ventilator. De stroom die de airco of ventilator nodig heeft, hoef je dus niet te verbruiken. Bron: Milieu Centraal
Meer info
Wonen en werken in 2050: zo gaat dat eruit zien

Wonen en werken in 2050: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat iedereen duurzame energie kan gebruiken thuis. Daarvoor is het nodig dat we energie anders gaan produceren en gebruiken.

Lees meer