Wonen

In je huis kan je veel voor het klimaat betekenen door energie te besparen. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ontdek hier waar je kan beginnen of vind hulp bij besparen.

Bekijk alle tips voor dit thema
Icoon van een huis

Tips met grote impact

Zet je thermostaat maximaal op 19 graden

Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. Houd jezelf warm door extra kleding of een (elektrische) deken op de bank. En ben je bijvoorbeeld aan het schoonmaken? Dan kan de verwarming misschien nog een graadje lager.

Besparing: €180 per jaar

De besparing van de thermostaat op 19 graden in plaats van 20 graden, is 180 euro per jaar (124 m3 gas). Zet je de verwarming nog een graad lager, dan bespaar je nog eens 160 euro per jaar. Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. Er is vanuit gegaan dat nachtverlaging wordt toegepast en de bovenverdieping matig wordt verwarmd. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.
Hulp bij besparen
Vrouw zit achter een laptop en gaat door alle rekeningen.

Zorgen over de rekening

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te  betalen. Er zijn organisaties die je verder kunnen helpen.

Bekijk de hulp
Twee mannen leggen zonnepanelen klaar om te installeren.

Subsidies en betalen voor energiebesparing

Met goede isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming verlaag je de energierekening. Maar waar betaal je het allemaal van?

Bekijk de mogelijkheden
Vrolijke vrouw kijkt toe hoe een man de buitenmuur aan het isoleren is.

Tests en tools

Waar begin je met energie besparen? En wat levert het meeste op? Er zijn veel tests en tools die inzicht geven in jouw situatie. Zo kun je voorbereid aan de slag.

Bekijk alle tests en tools

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal
Lees meer

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing €60 per jaar

De besparing van de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten, is gemiddeld 60 euro per jaar (45 m3 gas). Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. De besparing is gebaseerd op het verschil tussen nooit doen en altijd doen en het matig verwarmen van de slaapverdieping(en). In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal
Zonnige foto van moderne kantoren en woningen in Nederland.

Wonen en werken in 2050: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat iedereen duurzame energie kan gebruiken thuis. Daarvoor is het nodig dat we energie anders gaan produceren en gebruiken.

Lees meer

Andere campagnes

Verbeterjehuis.nl

Energie besparen en je huis verduurzamen is goed te doen, als je weet waar je op moet letten. Daar helpt Verbeterjehuis.nl je bij, met advies voor jouw situatie.

Lees meer

Van Hoe Naar Zo

Van Hoe Naar Zo wil iedereen enthousiast maken over de energietransitie en laat zien hoe anderen overstappen op schone energie. Jij kan meedoen, meedenken én meeprofiteren.

Lees meer

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen!

Lees meer