Kantoren en gebouwen

Wat kun je doen om je pand energiezuiniger te maken? Of verder te verduurzamen? Er is veel mogelijk. Van overstappen op ledverlichting tot het investeren in een warmtepomp. Bekijk hier alle tips of ontdek de hulp die je kunt krijgen.

Bekijk alle tips voor dit thema
Kantoren en gebouwen

Tips met grote impact

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Meer info

Koel tot maximaal 24 graden

Veel bedrijven en organisaties hebben een airconditioningsysteem. Bespaar energie door maximaal tot 24 graden te koelen. Hoe lager de temperatuur, hoe harder de airco moet werken en hoe meer energie je verbruikt. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig genoeg aan. Te grote temperatuurverschillen zijn juist oncomfortabel.

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.

Besparing: onbekend

Bron: Milieu Centraal
Meer info
Hulp bij besparen en verduurzamen
Wat zijn mijn verplichtingen?

Wat zijn mijn verplichtingen?

Veel bedrijven en instellingen zijn verplicht om energie te besparen. Bekijk de wet- en regelgeving die in jouw situatie geldt.

Lees meer
Subsidies en regelingen

Subsidies en regelingen

Er zijn subsidies en regelingen vanuit de overheid waardoor energie besparen of het verduurzamen van je pand voordeliger wordt. Ontdek waarvoor je in aanmerking komt.

Lees meer
Tools en advies

Tools en advies

Inzicht in jouw situatie, advies op maat of een persoonlijk stappenplan. Bekijk de tools en websites die jou daarbij kunnen helpen.

Lees meer
Hulp vanuit jouw branche

Hulp vanuit jouw branche

Jouw branchevereniging kan je helpen bij energie besparen. Vind jouw vereniging en bekijk de tips, initiatieven en acties.

Lees meer
Zorgen over de rekening

Zorgen over de rekening

Heb je moeite met het betalen van de energierekening? Bekijk welke stappen je kan ondernemen om verdere problemen te voorkomen.

Lees meer

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Pas je bedrijventerrein aan op het klimaat

Door klimaatverandering krijgen bedrijventerreinen vaker te maken met schade en overlast. Het is niet alleen verstandig om minder CO2 uit te stoten, maar ook om je terrein aan te passen aan het klimaat. Dat wordt klimaatadaptie genoemd. Vergroen bijvoorbeeld het terrein of vang regenwater op. Meer tips vind je op de website van Klimaatadaptie Nederland.

Meer info

Kijk of je samen energie kunt besparen

Bijvoorbeeld door samen energieadvies inwinnen, tips uit te wisselen, of gezamenlijk voordelig in te kopen. Zit jouw bedrijf op een bedrijventerrein? Kijk dan of jullie met het hele bedrijventerrein aan de slag kunnen. Bekijk het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen voor inspiratie en ondersteuning.

Maak goede afspraken met de huurder of eigenaar over besparende maatregelen

De voordelen van de verduurzaming van een bedrijfspand zijn vaak niet gelijk verdeeld tussen de betrokken partijen. Denk aan het energiezuinig maken van een pand: de eigenaar betaalt, maar het is vooral de huurder die profiteer van een lagere energierekening. Maak daarom goede afspraken met elkaar en ga de samenwerking aan. Zo profiteer je beiden van verduurzaming.