Kantoren en gebouwen

Wat kun je doen om je pand energiezuiniger te maken? Of verder te verduurzamen? Er is veel mogelijk. Van overstappen op ledverlichting tot het investeren in een warmtepomp. Bekijk hier alle tips of ontdek de hulp die je kunt krijgen.

Bekijk alle tips voor dit thema
Icoon van een kantoorgebouw

Tips met grote impact

Isoleer pijpen en leidingen

Geïsoleerde pijpen en leidingen zorgen ervoor dat warmte niet ontsnapt aan de omgeving. Daardoor bespaar je energie. Isolatie helpt daarnaast roestvorming te voorkomen, waardoor systemen langer meegaan. Meer informatie vind je bij RVO.

Installeer een magneetkoppeling

Een magneetkoppeling verbindt installaties contactloos met de motor en is gemakkelijk regelbaar. Pompinstallaties besparen hiermee veel energie. Daarnaast voorkomt de koppeling trillingen en is een perfecte uitlijning niet meer nodig. Meer uitleg over de opbrengst vind je op de website van het Klimaatakkoord.

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.
Hulp bij besparen en verduurzamen
Foto van een wit, groot kantoorgebouw met een boom.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Veel bedrijven en instellingen zijn verplicht om energie te besparen. Bekijk de wet- en regelgeving die in jouw situatie geldt.

Lees meer
Man staat in een zonnepanelenpark en inspecteert een paneel.

Subsidies en regelingen

Er zijn subsidies en regelingen vanuit de overheid waardoor energie besparen of het verduurzamen van je pand voordeliger wordt. Ontdek waarvoor je in aanmerking komt.

Lees meer
Twee vrouwen hebben een werkoverleg en bekijken samen iets op een laptopscherm.

Tools en advies

Inzicht in jouw situatie, advies op maat of een persoonlijk stappenplan. Bekijk de tools en websites die jou daarbij kunnen helpen.

Lees meer
Een automonteur in een garage maakt de motorklep van een rode auto open en kijkt omlaag.

Hulp vanuit jouw branche

Jouw branchevereniging kan je helpen bij energie besparen. Vind jouw vereniging en bekijk de tips, initiatieven en acties.

Lees meer
Vrouwelijke ondernemer bekijkt alle papieren en rekeningen.

Zorgen over de rekening

Heb je moeite met het betalen van de energierekening? Bekijk welke stappen je kan ondernemen om verdere problemen te voorkomen.

Lees meer

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Zet de thermostaat maximaal op 19 graden

Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. Informeer medewerkers over deze temperatuurswijziging, zodat zij zich warmer kunnen aankleden. Is er een ruimte waar mensen veel bewegen tijdens hun werk? Dan kan de verwarming daar misschien nog een graadje lager.

Kijk of je samen energie kunt besparen

Bijvoorbeeld door samen energieadvies inwinnen, tips uit te wisselen, of gezamenlijk voordelig in te kopen. Zit jouw bedrijf op een bedrijventerrein? Kijk dan of jullie met het hele bedrijventerrein aan de slag kunnen. Bekijk het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen voor inspiratie en ondersteuning.

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.