Alle tips voor eten

Eten
Vaker vega(n)

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Meer info
Eten
Minder verspilling

Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht

Dan gaat het nog maanden mee! En maak er dan bijvoorbeeld soep of een smoothie bowl mee. Zo gebruik je al je groente en fruit en hoef je niks weg te gooien.

Eten
Groente- en fruitkeuze en apps en tools

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Meer info
Eten
Minder verspilling en apps en tools

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.

Meer info
Eten
Vaker vega(n)

Probeer eens vleesvervangers

Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

Meer info
Eten
Groente- en fruitkeuze en apps en tools

Gebruik seizoensproducten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. De kans is bij seizoensproducten ook kleiner dat het uit een verwarmde kas of uit een ver land komt. En dat is beter voor het klimaat. In de kalender van Velt vind je welke groente en welk fruit in het seizoen is.

Meer info
Eten
Groente- en fruitkeuze

Kies vaker voor groenten en fruit uit blik, pot of de vriezer

Voor diepvriesgroenten en conserven worden groenten gebruikt die op de akker zijn geteelt in het vollegrondsseizoen. Dit kost minder energie dan groente uit de verwarmde kas. Dus buiten het vollegrondsseizoen zijn groenten uit de diepvries, blik of pot een prima keus.

Eten
Groente- en fruitkeuze

Probeer geen kwetsbare producten uit verre landen te kopen

Die worden vaak ingevlogen. En omdat ze kwetsbaar zijn, hebben ze veel verpakkingsmateriaal nodig voor bescherming. Allebei niet goed voor het klimaat.