Spullen

Kleding, meubels, apparaten… Het is goed voor het klimaat om bewuster met onze spullen om te gaan. Als je ze niet langer nodig hebt, ze kapot zijn, of als je nieuwe spullen nodig hebt. Hier vind je hoe.

Bekijk alle tips voor dit thema
Icoon van 3 pijlen

Tips met grote impact

Koop kleding die lang meegaat

Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor tijdloos design. Wil je toch meer de mode volgen? Combineer dan tijdloze items met trenditems, zoals accessoires. Kijk ook in vintage winkels, want trends herhalen zich. En tweedehands kleding heeft z’n kwaliteit sowieso bewezen, dus van deze kleding weet je dat het langer meegaat.

Bekijk welke apparaten je beter kan repareren of vervangen

Apparaten repareren is meestal duurzamer dan vervangen, omdat er dan minder grondstoffen nodig zijn. Maar soms is een nieuw apparaat zuiniger dan het kapotte apparaat dat je nu hebt. In dat geval kan het soms beter zijn om je apparaat te vervangen. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden.

Meer info

Gooi verpakkingen los weg

Lekker los van elkaar is lekker recycleklaar! Als ingezamelde verpakkingen zo veel mogelijk van één materiaal zijn, dan zijn ze beter recyclebaar. Dus is je yoghurtbakje leeg? Dan mag het bij het plastic. Zit er een dekseltje op van aluminiumfolie of ander plastic? Gooi dit er dan los bij.

Vrouw gooit afval in een ondergrondse container.

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer met spullen om te gaan. Probeer het eens en kijk wat het jou oplevert.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Meer info

Leen je spullen uit

Weet je nog niet zeker of je een product wil wegdoen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met platforms waarop dat kan.

Meer info

Maak duurzame keuzes bij pakketjes retouren

Moet je iets terugsturen? Breng dan het pakketje lopend of met de fiets terug naar het afhaalpunt. Gebruik de verpakking waarin je het hebt ontvangen. En zorg dat je het weer netjes inpakt, zodat het onbeschadigd bij de webwinkel aankomt. Dan kan het product weer opnieuw verkocht worden.

Man staat voor zijn schuur een is op een kleine werktafel aan het klussen.

Circulair in 2050: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat we geen afval meer produceren en dat grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Daarvoor is het nodig dat we anders omgaan met spullen.

Lees meer
Andere campagnes
Vrouw plant onder het raam plantjes tegen de gevel. Klein jongetje kijkt toe en geeft plantje aan.

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen! Zo inspireer je de mensen om je heen.

Meer informatie