Reizen

Reizen zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Denk aan delen van auto’s en de (elektrische) fiets. Ontdek hier wat bij jou past.

Bekijk alle tips voor dit thema
Icoon van een vrachtwagen

Tips met grote impact

Verminder je CO2-uitstoot met autodelen

Heb je niet zo vaak een auto nodig? Overweeg dan autodelen. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Op steeds meer plekken heb je ook de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen.

Pak voor korte ritjes de fiets

Nederland staat bekend als hét fietsland. Toch pakken we voor de meeste ritjes onder de 7,5 kilometer nog vaak de auto. Zonde! Fietsen is gezond, beter voor het milieu en goedkoop. Je reistijd is misschien iets langer, maar je bespaart geld en benzine. De besparing kan al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. Bij Milieu Centraal vind je meer fietstips.

Reis met de trein

Voor een lange rit is de trein een goede optie. Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen of podcast luisteren en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto. Op je eindstation zijn er bovendien veel duurzame opties om verder te reizen. Bijvoorbeeld de bus, metro of (elektrische) ov-fietsen. Bij Milieu Centraal vind je meer tips voor je treinreis.
Hulp bij duurzaam autorijden
Man bergt laadkabel op in een elektrische auto.

Subsidie voor elektrisch rijden

Als je een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, kun je subsidie aanvragen. Ook als je een elektrische auto wilt leasen. Zo wordt elektrisch rijden een stuk betaalbaarder.

Bekijk de subsidie
Je ziet een witte auto, waarbij een vrouw het klepje openmaakt voor de oplaadkabel.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: de elektrische auto heeft veel voordelen. Ontdek alles over elektrisch rijden.

Alles over elektrisch rijden
Man zet spullen in een deelauto.

Tools en advies

Autodelen, een laadpaal vinden of minder autorijden. Er zijn veel tools en websites die jou daarbij kunnen helpen.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Bereken hoeveel je bespaart met duurzame alternatieven voor de auto

Denk je na over de aanschaf van een auto en wil je weten wat dit zou kosten in vergelijking met duurzame alternatieven? Zoals OV, fiets of deelauto? Dit kun je berekenen met de tool Wat kost een auto mij (en het klimaat) van Milieu Centraal.

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Zuid-Europese kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid-Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.
Foto van twee OV-fietsen die aan de reling van een brug staan geparkeerd.

Reizen in 2030: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat we in Nederland duurzaam van A naar B reizen. Daarvoor is het nodig dat we het openbaar vervoer verbeteren en voor andere vervoersmiddelen kiezen.

Lees meer

Andere campagnes

Ga Mee Met de Stroom

Een e-scooter past beter bij je dan je misschien denkt!

Lees meer

Startmetdelen.nl

We delen al van alles met elkaar. Boeken, een OV-fiets en zo zijn er ook deelauto’s. Benieuwd of een deelauto wat voor jou is? De campagne Startmetdelen.nl helpt je dat te ontdekken.

Bekijk de campagne

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen!

Lees meer