Reizen

Reizen zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Denk aan delen van auto’s en de elektrische fiets. Ontdek hier wat bij jou past.

Bekijk alle tips voor dit thema
Reizen

Tips met grote impact

Verminder je CO2-uitstoot met autodelen

Heb je niet zo vaak een auto nodig? Overweeg dan autodelen. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Op steeds meer plekken heb je ook de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen.

Meer info

Pak voor korte ritjes de fiets

Nederland staat bekend als hét fietsland. Toch pakken we voor de meeste ritjes onder de 7,5 kilometer nog vaak de auto. Zonde! Fietsen is gezond, beter voor het milieu en goedkoop. Je reistijd is misschien iets langer, maar je bespaart geld en benzine. De besparing kan al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. Bij Milieu Centraal vind je meer fietstips.

Meer info

Reis met de trein

Voor een lange rit is de trein een goede optie. Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen of podcast luisteren en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto. Op je eindstation zijn er bovendien veel duurzame opties om verder te reizen. Bijvoorbeeld de bus, metro of (elektrische) ov-fietsen. Bij Milieu Centraal vind je meer tips voor je treinreis.

Meer info
Hulp bij duurzaam autorijden
Subsidie voor elektrisch rijden

Subsidie voor elektrisch rijden

Als je een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, kun je subsidie aanvragen. Ook als je een elektrische auto wilt leasen. Zo wordt elektrisch rijden een stuk betaalbaarder.

Bekijk de subsidie
Tools en advies

Tools en advies

Autodelen, een laadpaal vinden of minder autorijden. Er zijn veel tools en websites die jou daarbij kunnen helpen.

Bekijk de tools en websites

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Meer info

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Meer info

Overweeg voor de iets langere afstanden ook de (elektrische) fiets

Snel op je bestemming zijn kan met een elektrische fiets of een speed pedelec. Dus ook voor de langere afstanden, kun je overwegen om op de fiets te gaan. Zo kun je de auto nóg vaker laten staan.

Reizen in 2030: zo gaat dat eruit zien

Reizen in 2030: zo gaat dat eruit zien

De overheid wil ervoor zorgen dat we in Nederland duurzaam van A naar B reizen. Daarvoor is het nodig dat we het openbaar vervoer verbeteren en voor andere vervoersmiddelen kiezen.

Lees meer