Zo kun je eten beter bewaren
Een koelkast vol kliekjes, een uitpuilende fruitmand of groentelade... Soms raak je het overzicht kwijt en weet je niet meer wat je nog hebt. Het gevolg? Eten bederft en je kunt de helft weggooien. Zonde! Om voedselverspilling tegen te gaan én kosten te besparen, kun je met een paar handige tips je eten nóg beter bewaren.
Richt je koelkast slim in
Door je koelkast slim in te richten, voorkom je dat producten bederven omdat je ze vergeet. Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan. Vlees en vis kun je het beste onderaan je koelkast bewaren. Voor groenten hebben de meeste koelkasten een speciale groentelade. De luchtvochtigheid is daar hoger, wat beter is voor de groenten.
Laat eten eerst afkoelen
Eten over? Dan kun je dat prima in een bakje doen en in de koelkast of vriezer bewaren. Het is wel belangrijk om het eten eerst af te laten koelen voor je het in de koelkast of vriezer doet. Zo voorkom je dat ziekmakende bacteriën uitgroeien.
Bewaar restjes op de juiste manier
Restjes bewaar je maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. In de vriezer kun je eten langer bewaren. Hoelang precies, hangt af van het product. Het is handig om een etiket op het bakje te plakken, zodat je weet wanneer je het eten in de koelkast of vriezer hebt gedaan. Wil je het na een paar dagen weer uit de vriezer halen? Ontdooi je eten dan in de koelkast of magnetron. Vooral bij vlees is het belangrijk dat je dit niet op het aanrecht of op de verwarming doet. Er kunnen dan bacteriën vrijkomen.
Kies een kliekjesdag
Plan één dag per week kliekjesdag in. Het is makkelijk, snel, lekker én je bespaart er geld mee! Een kliekjesdag mag op je weekmenu niet ontbreken.
Check de houdbaarheidsdatum
Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan:
Ten minste Houdbaar Tot (THT): Kijk, ruik en proef na de datum of het nog goed is. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar vaak smaakt het nog prima. Je kunt het dan veilig eten.
Te Gebruiken Tot (TGT): Gebruik of vries in vóór of op de datum. Na de datum is het product niet meer veilig om te eten.