Vrouw geeft haar boodschappen, zoals wortelen en prei, de juiste plek in de koelkast zodat ze het langer kan bewaren.

Zo kun je eten beter bewaren

Een koelkast vol kliekjes, een uitpuilende fruitmand of groentelade... Soms raak je het overzicht kwijt en weet je niet meer wat je nog hebt. Het gevolg? Eten bederft en je kunt de helft weggooien. Zonde! Om voedselverspilling tegen te gaan én kosten te besparen, kun je met een paar handige tips je eten nóg beter bewaren.

Richt je koelkast slim in

Door je koelkast slim in te richten, voorkom je dat producten bederven omdat je ze vergeet. Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan. Vlees en vis kun je het beste onderaan je koelkast bewaren. Voor groenten hebben de meeste koelkasten een speciale groentelade. De luchtvochtigheid is daar hoger, wat beter is voor de groenten. 

Laat eten eerst afkoelen

Eten over? Dan kun je dat prima in een bakje doen en in de koelkast of vriezer bewaren. Het is wel belangrijk om het eten eerst af te laten koelen voor je het in de koelkast of vriezer doet. Zo voorkom je dat ziekmakende bacteriën uitgroeien.

Bewaar restjes op de juiste manier

Restjes bewaar je maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. In de vriezer kun je eten langer bewaren. Hoelang precies, hangt af van het product. Het is handig om een etiket op het bakje te plakken, zodat je weet wanneer je het eten in de koelkast of vriezer hebt gedaan. Wil je het na een paar dagen weer uit de vriezer halen? Ontdooi je eten dan in de koelkast of magnetron. Vooral bij vlees is het belangrijk dat je dit niet op het aanrecht of op de verwarming doet. Er kunnen dan bacteriën vrijkomen.

Kies een kliekjesdag

Plan één dag per week kliekjesdag in. Het is makkelijk, snel, lekker én je bespaart er geld mee! Een kliekjesdag mag op je weekmenu niet ontbreken.

Check de houdbaarheidsdatum

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan:

  • Ten minste Houdbaar Tot (THT): Kijk, ruik en proef na de datum of het nog goed is. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar vaak smaakt het nog prima. Je kunt het dan veilig eten.

  • Te Gebruiken Tot (TGT): Gebruik of vries in vóór of op de datum. Na de datum is het product niet meer veilig om te eten.


Meer tips voor Eten

Bekijk alle tips
Help voedselverspilling stoppen

Help voedselverspilling stoppen

Wist je dat we per persoon elk jaar zo’n 33 kilo eten weggooien? Zonde! Help daarom minder voedsel te verspillen!

Bekijk de tip
Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Vaker vega eten? Zo ga je te werk

Tegenwoordig is de keuze reuze als het gaat om vegetarische gerechten.

Bekijk de tip
Maak je eigen compost

Maak je eigen compost

Groente en fruit kun je in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) doen, maar je kunt er ook je eigen compost van maken.

Bekijk de tip