Tools en advies
Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer te eten. Of je nu minder wilt verspillen of vaker vegetarisch wilt koken. Het kan allemaal. Probeer eens een tool of website uit dit rijtje en kijk wat het jou oplevert!
Minder voedselverspilling
Bewaarwijzer
Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Inclusief handige bewaartips.
Eetmaatje
Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Als je het Eetmaatje gebruikt, kun je porties gemakkelijker afmeten. Zo is de kans kleiner dat je eten verspilt en ben je duurzaam bezig. Het zorgt er daarnaast voor dat je gemakkelijker de aanbevolen hoeveelheid per persoon eet. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum en betaalt alleen de verzendkosten.
Houdbaarheidsdatums
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Bij een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog veilig eten. Bij een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum. Na de datum is het product niet meer veilig te eten.
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling
De naam zegt het al: deze stichting wil voedselverspilling verminderen! Dat doen ze met gratis tips, challenges en recepten. Ook vindt de Verspillingsvrije Week jaarlijks in september plaats. Doe jij ook mee?
Too Good to Go
Veel winkels en restaurants houden eten over aan het einde van de dag. Via apps verkopen ze nog prima eetbaar eten voor een klein prijsje, dat ze anders weg hadden moeten gooien. Een voorbeeld van zo’n app is Too Good To Go.
Verspillingsvrije coach
Gooi je vaker eten weg dan je zou willen? De app ‘Verspillingsvrije Coach’ van MilieuCentraal helpt je minder voedsel te verspillen. De coach geeft je slimme tips op maat en handige challenges over minder eten en drinken verspillen.
Duurzame groente- en fruitkeuze
Keurmerkenwijzer
Op veel producten in de supermarkt en andere winkels vind je keurmerken. Maar welke keurmerken stellen extra duurzaamheidseisen? En is elk plaatje wel echt een keurmerk? In de Keurmerkenwijzer van MilieuCentraal check je alle keurmerken op producten in de supermarkt.
Veggipedia
De website Veggipedia heeft groenten en fruit op een rij gezet die het hele jaar door een duurzame keuze zijn. Maar je vind er nog veel meer. Zoals feiten en weetjes van 475 groenten- en fruitsoorten, recepten en bewaaradvies.
Weekmenu Voedingscentrum
Het Voedingscentrum maakt elke week een nieuw menu. Daarin worden zoveel mogelijk seizoensgroenten gebruikt. Want groenten van het seizoen zijn een duurzame keuze. Met het weekmenu wordt het ook makkelijker om gevarieerd te eten. Win-win.
Vaker vega(n)
HappyCow
Ben je bang dat er geen vega(n) opties zijn als je uit eten gaat? Met de app HappyCow vind je altijd een geschikt restaurant bij jou in de buurt, inclusief reviews van anderen. En ben je in het buitenland? Ook daar kun je HappyCow gebruiken.
Vegetarische favorieten
Het Voedingscentrum verstuurt elke week de nieuwsbrief ‘Vegetarische favorieten’ met daarin recepten zonder vlees. Altijd 3 hoofdgerechten en 2 recepten voor de rest van de dag, zoals een lunch, ontbijt of snack. Of je nou een dagje geen vlees wilt eten of vegetariër bent.
VeggieChallenge
De VeggieChallenge is een online uitdaging: 30 dagen meer plantaardig eten! Deelname is gratis. Je krijgt dagelijkse tips en inspiratie, gevarieerde recepten en persoonlijke coaching. En weet je het even niet? Vraag dan hulp aan andere deelnemers in de online community.
Zo kan het ook
Vind je de smaak van vlees heel lekker? Of kan je maar geen genoeg krijgen van kaas? De website Zo kan het ook laat voor elk dierlijk product het beste plantaardige alternatief zien. Net als hoe duur het is en waar het te koop is. Dat kan helpen om dat ene dierlijke product toch wat vaker over te slaan.