Foto van een boodschappenmandje in de Albert Heijn voor het schap met houdbare, biologische melk.

Hoe heeft eten invloed op het klimaat?

Het verbouwen van voedsel, het houden van vee, de verpakking en het vervoer: het kost allemaal veel energie en grondstoffen. En er komen broeikasgassen vrij. Wat er op je bord ligt, heeft dus invloed op het klimaat. Op deze pagina staat die invloed uitgelegd. Zodat jij betere keuzes voor het klimaat kan maken.

De invloed van vlees

De productie van vlees is heel belastend voor het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. Dit veevoer moet ook worden gemaakt en vervoerd. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. En voor het verbouwen van voer is niet alleen land nodig, maar wordt ook vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren en mest. Sommige stoffen uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en daar de biodiversiteit verminderen. Die optelsom maakt vlees erg belastend. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.

In Nederland kopen we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dat is ruim 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. Als je elke dag vlees eet, eet je waarschijnlijk meer dan het Voedingscentrum adviseert voor je gezondheid en het klimaat: maximaal 500 gram per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Dit is inclusief vleeswaren, zoals boterhamworst. Een hamburger is bijvoorbeeld ongeveer 100 gram. Elke dag vlees eten is dus niet nodig.

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Van alle eiwitrijke producten zorgen plantaardige soorten (granen- en groenteburgers, noten, tempé, tofu en peulvruchten) voor de minste milieubelasting.

Op de website van Milieu Centraal kun je verder lezen over de invloed van vlees op het klimaat. Hoe zit het met de productie van soja? En zijn insecten milieuvriendelijk?

De invloed van groente- en fruitkeuze

Bij producten die in een kas worden verbouwd, is het belangrijk hoe de kas wordt verwarmd. Een duurzaam verwarmde kas heeft veel minder invloed op het klimaat dan een kas verwarmd met fossiele energie. Dit komt omdat fossiele energie uit brandstoffen als aardgas, aardolie en kolen wordt gehaald. Deze brandstoffen zijn vervuilend en zorgen voor veel CO2-uitstoot.

Daarnaast is het belangrijk voor het klimaat of groente of fruit een lange vliegreis moet maken. Een vliegtuig zorgt namelijk voor veel CO2-uitstoot. Seizoensgroente en fruit van de Nederlandse bodem zijn daarom de beste keuze voor het klimaat.

Op de website van Milieu Centraal kun je verder lezen over de invloed van groente en fruit op het klimaat. Zijn biologische producten bijvoorbeeld altijd beter? En zijn diepvriesproducten of conserven een goede keuze?

De invloed van andere producten

Natuurlijk liggen er nog een heleboel andere producten in de supermarkt. En die hebben stuk voor stuk ook invloed op het klimaat. Op deze pagina vind je twee grote en belangrijke categorieën binnen ons eten. Ben je benieuwd naar andere categorieën? Bijvoorbeeld zuivel of vis? Op de website van MilieuCentraal vind je meer informatie.

Een overzicht

Een overzicht

Het is goed om te weten dat bij elk product dat je koopt een andere CO2-uitstoot hoort. Zo belast de productie van kippenvlees het klimaat veel minder dan de productie van rundvlees. Noten en peulvruchten zorgen voor veel minder CO2-uitstoot dan vlees. In de tabel hieronder zie je hoeveel CO2 vrijkomt bij de productie van verschillende eiwitbronnen.

Een andere kijk op eten

Op deze pagina hebben we vooral gekeken naar de broeikaseffecten die worden uitgestoten door het maken van ons eten. Maar er zijn nog meer manieren hoe je naar eten kan kijken. Je kan bijvoorbeeld letten op dierenwelzijn. Of op het waterverbruik tijdens de productie. Meer informatie over dit soort thema’s vind je in de encyclopedie van het Voedingscentrum.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis