Productie en processenEtenInitiatievenBedrijven en organisaties
Leestijd: 3 minuten

Deze fruitteler doet de energietransitie er met liefde naast

Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe kun je nou als ondernemer mee in de energietransitie? Want iedere ondernemer heeft iets te bieden waardoor we sneller gaan. In het geval van Fruitkwekerij ’t Keetje: een dak voor zonnepanelen van de nabije zonnecoöperatie West-Friesland.

Deze fruitteler doet de energietransitie er met liefde naast

Sociaal én duurzaam

Fruitkwekerij ’t Keetje is meer dan alleen een boerderij, het is ook een ‘zorgboerderij’. Het is zelfs nog meer dan dat, want Jan en Tineke de Boer combineren in Lutjebroek de fruitteelt met dagbesteding, met een lunchroom, een speeltuin en een boerderijwinkel.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, doen ze bij ’t Keetje de energietransitie er ook nog bij, door het schuurdak beschikbaar te stellen aan de zonnecoöperatie West-Friesland. Jan zag zo kans om niet alleen zijn eigen duurzame opwekking, maar ook die van tientallen gezinnen uit de  regio mogelijk te maken.

Een groot hart

Feitje: de 35 panelen die Jan zelf gebruikt, van de totaal 209 op het schuurdak, zijn niet genoeg voor het totale verbruik van ’t Keetje. Dat komt wel goed later, want hij heeft er genoeg daken voor. Jan besloot om 174 panelen aan anderen te laten. ‘Als ik een betere ondernemer was,’ zegt hij, ‘had ik gevraagd: wat heb ik eraan dat jullie mijn dak vol leggen?’

Familie De Boer heeft een groot hart. Dat blijkt ook uit de activiteiten van hun ‘zorgboerderij’. In de praktijk betekent dat dagbesteding voor mensen met een psychische beperking.

Zes jaar geleden startte ’t Keetje op een nieuwe locatie, hét moment om eens wat serieuzer over het geheel na te denken, en de rol van de dagbesteders daarin. De lunchroom ging open, boerderijwinkeltje ernaast voor de fruitverkoop, speeltuin voor de kinderen, de dagbesteders helpen met alles. ‘Met al deze activiteiten krijgen we iedereen over de vloer en creëer je een soort samenleving op het erf,’ vertelt Jan, ‘maar dan beschermd.’

Heel veel appeltaarten

Wat ze precies doen, de dagbesteders? Maaiwerk, stukje houtbewerking, dingen inpakken in de winkel, dat soort dingen. ‘De grootste activiteit van de dagbesteding is appels en peren schillen. We maken hier heel veel appeltaarten.’ De appeltaart van ’t Keetje staat bekend in heel West-Friesland.

Die generositeit levert ook voordelen voor ‘t Keetje op. De mensen uit de omgeving waarderen de dagbesteding, vertelt Jan, en komen daarom sneller langs voor wat fruit. En de mensen die zonnepanelen op het dak hebben liggen, die zeggen: ‘Het is goed dat je het doet en ik lig er ook op dus ik kom af en toe eens een koppie bij je halen.’

De weg van de geleidelijkheid

In de omgeving van ’t Keetje zijn al flink wat agrariërs bezig met zonne-energie. Vooral omdat ze kunnen terugleveren aan het net en daaraan verdienen. Maar dat wordt minder, denkt Jan, door overbelasting van het energienetwerk en nieuwe regels. 

Hij roept daarom op ook anderen te helpen aan duurzame energie: ‘Als je zelf niet alle panelen nodig hebt, maar je hebt wel een groot dak, dan .. ja. Waarom zou je dan niet voor een ander stroom gaan opwekken?’

Het klimaatprobleemzou standaard bij iedereen ‘in z’n geweten’ moeten zitten,’ vindt Jan. Maar dat betekent nog niet dat we het vandaag of morgen kunnen oplossen. ‘We moeten een kant op, dat weten we met z’n allen, maar dan wel op de weg van de geleidelijkheid.’

Zo doen ze dat bij ‘t Keetje

  • Duurzaamheid combineren met een fruitbedrijf en dagbesteding
  • Geen duurzaamheidsexpert, maar dak beschikbaar gesteld zonnepanelen
  • Eigen opwek, plus die van een energiecoöperatie uit de buurt

Zo kun je meedoen

De energietransitie brengt veel voordelen met zich mee voor bedrijven als ‘t Keetje en mensen als Jan en Tineke de Boer. Ze gebruiken zelf goedkope zonnestroom, ze kunnen opwek combineren met andere activiteiten en ze helpen andere mensen aan duurzame energie.

Geïnteresseerd? Leer meer over ‘t Keetje of bekijk de mogelijkheden van duurzaam ondernemen op MVO Nederland.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis