Alle besparingstips voor thuis

Icoon van 3 pijlen

Spullen

Kleding, meubels, apparaten… Het is goed voor het klimaat om bewuster met onze spullen om te gaan. Als je ze niet langer nodig hebt, ze kapot zijn, of als je nieuwe spullen nodig hebt. Hier vind je hoe.

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Leen je spullen uit

Gebruik je een product weinig? Of overweeg je iets te kopen waarvan je weet dat je het niet vaak gaat gebruiken, zoals een boor? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met platforms waarop dat kan.

Maak duurzame keuzes bij pakketjes retouren

Moet je iets terugsturen? Breng dan het pakketje lopend of met de fiets terug naar het afhaalpunt. Gebruik de verpakking waarin je het hebt ontvangen. En zorg dat je het weer netjes inpakt, zodat het onbeschadigd bij de webwinkel aankomt. Dan kan het product weer opnieuw verkocht worden.
Alle tips voor spullen
Icoon van een vork en een mes

Eten

Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht

Dan gaat het nog maanden mee! En maak er dan bijvoorbeeld soep of een smoothie bowl mee. Zo gebruik je al je groente en fruit en hoef je niks weg te gooien.

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.
Alle tips voor eten
Icoon van een huis

Wonen

In je huis kan je veel voor het klimaat betekenen door energie te besparen. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ontdek hier waar je kan beginnen of vind hulp bij besparen.

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Alle tips voor wonen
Icoon van een vrachtwagen

Reizen

Reizen zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Denk aan delen van auto’s en de (elektrische) fiets. Ontdek hier wat bij jou past.

Bereken hoeveel je bespaart met duurzame alternatieven voor de auto

Denk je na over de aanschaf van een auto en wil je weten wat dit zou kosten in vergelijking met duurzame alternatieven? Zoals OV, fiets of deelauto? Dit kun je berekenen met de tool Wat kost een auto mij (en het klimaat) van Milieu Centraal.

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Zuid-Europese kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid-Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.
Alle tips voor reizen

Tips met grote impact

Maak naden en kieren dicht

Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Lees meer
Gebruik ledverlichting

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Lees meer
Douch maximaal 5 minuten

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Lees meer