Alle besparingstips voor thuis

Spullen

Spullen

Kleding, meubels, apparaten… Het is goed voor het klimaat om bewuster met onze spullen om te gaan. Als je ze niet langer nodig hebt, ze kapot zijn, of als je nieuwe spullen nodig hebt. Hier vind je hoe.

Spullen
Afval scheiden en verminderen en apps en tools

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Meer info
Spullen
Ruilen en lenen en apps en tools

Leen je spullen uit

Weet je nog niet zeker of je een product wil wegdoen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met platforms waarop dat kan.

Meer info
Spullen
Online winkelen

Maak duurzame keuzes bij pakketjes retouren

Moet je iets terugsturen? Breng dan het pakketje lopend of met de fiets terug naar het afhaalpunt. Gebruik de verpakking waarin je het hebt ontvangen. En zorg dat je het weer netjes inpakt, zodat het onbeschadigd bij de webwinkel aankomt. Dan kan het product weer opnieuw verkocht worden.

Alle tips voor spullen
Eten

Eten

Wat er op je bord ligt, heeft invloed op het klimaat. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil als je minder vlees eet en geen eten weggooit. Je vindt hier tips, inspiratie en hulp. Zo kan jij duurzamere keuzes maken.

Eten
Minder verspilling

Vries groente of fruit in als je teveel hebt gekocht

Dan gaat het nog maanden mee! En maak er dan bijvoorbeeld soep of een smoothie bowl mee. Zo gebruik je al je groente en fruit en hoef je niks weg te gooien.

Eten
Vaker vega(n)

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Meer info
Eten
Groente- en fruitkeuze en apps en tools

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Meer info
Alle tips voor eten
Wonen

Wonen

In je huis kan je veel voor het klimaat betekenen door energie te besparen. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ontdek hier waar je kan beginnen of vind hulp bij besparen.

Wonen
Apps en tools

Vind een energiehulp bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiehulp bij jou in de buurt! Dit is een vrijwilliger die hiervoor een korte opleiding of training gevolgd heeft.

Meer info
Wonen
Grote aanpak, zomer en winter

Ga aan de slag met duurzaam klussen en verbouwen

Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op veel manieren rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken, opbouw of aanbouw tot en met het laatste likje verf op de muur. Milieu Centraal helpt je met milieuvriendelijke keuzes en duurzame klustips.

Meer info
Wonen
Zomer en makkelijk besparen

Houd warmte buiten met zonwering voor woon- en slaapkamer

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt. Doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen juist open en laat het lekker afkoelen.

Besparing: onbekend

Deze tip zorgt ervoor dat je je huis minder hoeft af te koelen met een airco of ventilator. De stroom die de airco of ventilator nodig heeft, hoef je dus niet te verbruiken. Bron: Milieu Centraal
Meer info
Alle tips voor wonen
Reizen

Reizen

Reizen zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Anders reizen is daarom belangrijk voor het klimaat. Denk aan delen van auto’s en de elektrische fiets. Ontdek hier wat bij jou past.

Reizen
Op vakantie en apps en tools

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Meer info
Reizen
Op vakantie

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Meer info
Reizen
Fietsen

Overweeg voor de iets langere afstanden ook de (elektrische) fiets

Snel op je bestemming zijn kan met een elektrische fiets of een speed pedelec. Dus ook voor de langere afstanden, kun je overwegen om op de fiets te gaan. Zo kun je de auto nóg vaker laten staan.

Alle tips voor reizen

Tips met grote impact

Wonen

Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Besparing: €100 per jaar

Besparing is berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte, met schuin dak en een HR-ketel. Bron: Milieu Centraal
Meer info
Wonen

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Besparing: €50 per jaar bij 11 lampen

Besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp. Gemiddeld 4,5W per ledlamp. Bron: Milieu Centraal
Meer info
Wonen

Douch maximaal 5 minuten

80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €75 per jaar

De besparing is berekend voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, een gemiddeld huishouden van 2,2 personen en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond). Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik contract. Bron: Milieu Centraal
Meer info