Alle tips voor reizen

Bereken hoeveel je bespaart met duurzame alternatieven voor de auto

Denk je na over de aanschaf van een auto en wil je weten wat dit zou kosten in vergelijking met duurzame alternatieven? Zoals OV, fiets of deelauto? Dit kun je berekenen met de tool Wat kost een auto mij (en het klimaat) van Milieu Centraal.

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Zuid-Europese kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid-Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Overweeg voor de iets langere afstanden ook de (elektrische) fiets

Snel op je bestemming zijn kan met een elektrische fiets of een speed pedelec. Dus ook voor de langere afstanden, kun je overwegen om op de fiets te gaan. Zo kun je de auto nóg vaker laten staan.

Reis met de trein

Voor een lange rit is de trein een goede optie. Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen of podcast luisteren en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto. Op je eindstation zijn er bovendien veel duurzame opties om verder te reizen. Bijvoorbeeld de bus, metro of (elektrische) ov-fietsen. Bij Milieu Centraal vind je meer tips voor je treinreis.

Pak voor korte ritjes de fiets

Nederland staat bekend als hét fietsland. Toch pakken we voor de meeste ritjes onder de 7,5 kilometer nog vaak de auto. Zonde! Fietsen is gezond, beter voor het milieu en goedkoop. Je reistijd is misschien iets langer, maar je bespaart geld en benzine. De besparing kan al snel oplopen tot een paar tientjes per maand. Bij Milieu Centraal vind je meer fietstips.

Verminder je CO2-uitstoot met autodelen

Heb je niet zo vaak een auto nodig? Overweeg dan autodelen. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Op steeds meer plekken heb je ook de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen.

Verminder je CO2-uitstoot met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor het klimaat, omdat de CO2-uitstoot van een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld ongeveer 60% lager is dan die van een brandstofauto. Ook komen er geen ongezonde gassen uit de uitlaat en verminder je geluidshinder in steden. Als je het kan betalen, overweeg dan om elektrisch te gaan rijden.