Jonge man repareert de gootsteen in huis met tweedehands materialen.

Klussen met tweedehands materialen

Ga je klussen? Van tweedehands materialen kun je vaak nog iets moois maken. Zoals deuren, kranen en tuintegels. Veel klus- en bouwmaterialen zijn opnieuw te gebruiken. Maar hoe vind je die materialen? Met deze tips kun je direct aan de slag!

Zoek dichtbij huis

Heb jij je klusplannen gemaakt, maar ben je nog op zoek naar specifieke klusmaterialen? Vraag eens rond in je buurt! Wie weet heeft iemand exact dat liggen wat jij nodig hebt om de klus te klaren. En wie weet kan jij diezelfde buur dan weer iets geven wat jij niet gebruikt. Win-win! Via verschillende buurtapps zoals Nextdoor kun je je de vraag stellen “Heeft er iemand toevallig nog een…?”. Opgeruimd staat netjes, dus grote kans dat er iemand reageert!

Zoek online

Levert je buurtapp niets op? Dan kun je altijd nog online op zoek gaan. Op Marktplaats vind je een schat aan materialen, die je vaak tegen een kleine prijs op de kop kunt tikken. Maar ook op websites als tweedehands materialen, 2ekans Bouwmaterialen en 2ehands bouwmaterialen vind je een groot aanbod aan tweedehands materialen, in allerlei soorten en maten. Ga je met de auto? Probeer het dan zo dichtbij mogelijk op te halen, om CO2-uitstoot te verminderen.

Gebruik verbouwrestjes

Bij verbouwingen of klussen in huis blijven er vaak restjes bouwmaterialen over. Denk aan tegels, hout, verf, behang en isolatiemateriaal. Maar ook onderdelen van een oude keuken. Zoals kasten, werkbladen, spoelbakken en apparaten. Het is zonde deze spullen weg te gooien. Er zijn altijd mensen die ook aan het klussen zijn en blij zouden zijn met deze restjes. Dus gluur heel brutaal in de container bij jou in de straat. Wie weet heb je beet!

Aan de slag

  • Is het een match?

Controleer of het materiaal geschikt is voor wat je ermee wilt doen. Let op het ontwerp, de afmetingen, de isolatie en hoe stevig het is. En als je niet zelf de klus gaat uitvoeren, overleg dan met de uitvoerder. Bijvoorbeeld de architect, aannemer of een klusbedrijf. 

  • Let op de kwaliteit

Als je de tweedehands materialen weer snel moet vervangen, gaat de milieuwinst verloren. Kijk daarom goed naar de kwaliteit van de bouwmaterialen. Let ook op het energieverbruik: gebruik geen oude deuren, kozijnen en ramen met slechte isolatie. Je kunt wel het glas vervangen door isolatieglas.

  • Neem de tijd

Reserveer tijd om je tweedehands bouwmaterialen te vinden, kopen en (laten) vervoeren. Tweedehands materialen kunnen meer werk zijn dan gloednieuwe. Dus het is goed om daar rekening mee te houden. 

  • Zoek in de buurt

Als je de tweedehands materialen in de buurt kan vinden, verminder je óók nog eens de milieubelasting door vervoer. Gelukkig kan het vinden van tweedehands bouwmateriaal heel makkelijk zijn. Google naar het bouwmateriaal dat je zoekt in combinatie met het woord 'tweedehands' of zoek de materialen op Marktplaats. Je kan ook kijken naar een handelaar in tweedehands bouwmaterialen bij jou in de buurt via Opalis of de Bouwkringloop.

Wil je meer weten over tweedehands bouwmaterialen? Kijk op MilieuCentraal.nl.


Meer tips voor Spullen

Bekijk alle tips
Koop kleding die lang meegaat

Koop kleding die lang meegaat

Als de kwaliteit van een kledingstuk goed is, heb je er lekker lang plezier van. Dat is beter voor je portemonnee én het milieu.

Bekijk de tip
Online bestellen? Zo doe je het duurzaam!

Online bestellen? Zo doe je het duurzaam!

Een cadeautje, een nieuw kledingstuk, een pak luiers of een wasmachine. Tegenwoordig shoppen we wat af online.

Bekijk de tip
Verkoop je spullen als een pro

Verkoop je spullen als een pro

Een kast of zolder vol spullen waar je niets mee doet? Zonde! Met een paar handige tips verkoop jij je spullen door.

Bekijk de tip