Alle tips voor wonen

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing €60 per jaar

De besparing van de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten, is gemiddeld 60 euro per jaar (45 m3 gas). Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. De besparing is gebaseerd op het verschil tussen nooit doen en altijd doen en het matig verwarmen van de slaapverdieping(en). In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.

Ga zelf aan de slag met het isoleren van je huis

Door zelf je huis te isoleren, bespaar je veel energie en geld. Op Verbeterjehuis.nl vind je hoe je dat doet: van je vloer en buitenmuur tot het dak. Want welk materiaal kies je en hoe werk je veilig?

Vind een installateur of adviseur

Vind je het fijn om hulp te krijgen bij het verbeteren van je huis? Bijvoorbeeld bij het installeren van een warmtepomp of het isoleren van je muren? In het overzicht van Verbeterjehuis.nl vind je isolatiebedrijven, installatiebedrijven, energieadviseurs en financieel adviseurs bij jou in de buurt.

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Zo bespaar je geld en CO2-uitstoot. Bij Milieu Centraal kun je hier meer informatie over vinden.