Alle tips voor spullen

Spullen
Afval scheiden en verminderen en apps en tools

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Meer info
Spullen
Ruilen en lenen en apps en tools

Leen je spullen uit

Weet je nog niet zeker of je een product wil wegdoen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met platforms waarop dat kan.

Meer info
Spullen
Online winkelen

Maak duurzame keuzes bij pakketjes retouren

Moet je iets terugsturen? Breng dan het pakketje lopend of met de fiets terug naar het afhaalpunt. Gebruik de verpakking waarin je het hebt ontvangen. En zorg dat je het weer netjes inpakt, zodat het onbeschadigd bij de webwinkel aankomt. Dan kan het product weer opnieuw verkocht worden.

Spullen
Online winkelen en tweedehands

Koop kleding die lang meegaat

Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor tijdloos design. Wil je toch meer de mode volgen? Combineer dan tijdloze items met trenditems, zoals accessoires. Kijk ook in vintage winkels, want trends herhalen zich. En tweedehands kleding heeft z’n kwaliteit sowieso bewezen, dus van deze kleding weet je dat het langer meegaat.

Spullen
Afval scheiden en verminderen

Gooi verpakkingen los weg

Lekker los van elkaar is lekker recycleklaar! Als ingezamelde verpakkingen zo veel mogelijk van één materiaal zijn, dan zijn ze beter recyclebaar. Dus is je yoghurtbakje leeg? Dan mag het bij het plastic. Zit er een dekseltje op van aluminiumfolie of ander plastic? Gooi dit er dan los bij.

Spullen
Repareren

Bekijk welke apparaten je beter kan repareren of vervangen

Apparaten repareren is meestal duurzamer dan vervangen, omdat er dan minder grondstoffen nodig zijn. Maar soms is een nieuw apparaat zuiniger dan het kapotte apparaat dat je nu hebt. In dat geval kan het soms beter zijn om je apparaat te vervangen. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden.

Meer info
Spullen
Ruilen en lenen

Geef spullen weg

Veel Nederlanders hebben spullen in huis die ze weinig of niet gebruiken. Dan kun je er ook voor kiezen om iets voor een ander te doen en het weg te geven. Dit geeft je een goed gevoel én een opgeruimd huis. Breng je spullen bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Oude boeken kun je ruilen voor nieuwe boeken in openbare boekenkasten.

Spullen
Ruilen en lenen

Ruil je kleding

Waarschijnlijk heb je kleding in je kast liggen die je niet draagt. Terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Kleding ruilen is daarom populair. Je kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren. Kijk voor meer tips voor een succesvolle kledingruil op MilieuCentraal.  

Meer info