Alle tips voor spullen

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Leen je spullen uit

Gebruik je een product weinig? Of overweeg je iets te kopen waarvan je weet dat je het niet vaak gaat gebruiken, zoals een boor? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht met platforms waarop dat kan.

Koop kleding die lang meegaat

Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor tijdloos design. Wil je toch meer de mode volgen? Combineer dan tijdloze items met trenditems, zoals accessoires. Kijk ook in vintage winkels, want trends herhalen zich. En tweedehands kleding heeft z’n kwaliteit sowieso bewezen, dus van deze kleding weet je dat het langer meegaat.

Gooi verpakkingen los weg

Sommige verpakkingen zijn gemaakt van verschillende materialen. Zoals een yoghurtbakje met een papieren wikkel en een aluminium deksel. Als je dit als één geheel weggooit, is dit moeilijk te recyclen door het afvalverwerkingsbedrijf. Zorg daarom dat je je alle verschillende materialen van elkaar los maakt en op de juiste plek wegwerpt. En prop verpakkingen niet in elkaar. Lekker los van elkaar is lekker recyclebaar!

Bekijk welke apparaten je beter kan repareren of vervangen

Apparaten repareren is meestal duurzamer dan vervangen, omdat er dan minder grondstoffen nodig zijn. Maar soms is een nieuw apparaat zuiniger dan het kapotte apparaat dat je nu hebt. In dat geval kan het soms beter zijn om je apparaat te vervangen. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden.

Geef spullen weg

Veel Nederlanders hebben spullen in huis die ze weinig of niet gebruiken. Dan kun je er ook voor kiezen om iets voor een ander te doen en het weg te geven. Dit geeft je een goed gevoel én een opgeruimd huis. Breng je spullen bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Oude boeken kun je ruilen voor nieuwe boeken in openbare boekenkasten.

Ruil je kleding

Waarschijnlijk heb je kleding in je kast liggen die je niet draagt. Terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Kleding ruilen is daarom populair. Je kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren. Kijk voor meer tips voor een succesvolle kledingruil op MilieuCentraal.  

Zoek een kringloopwinkel bij jou in de buurt

Vind je een winkel fijner? Of ben je gewoon benieuwd wat er zoal in de buurt zit? Op de website van Allekringloopwinkels.nl vind je alle kringloopwinkels in jouw buurt.