Met een windmolen in de straat móet je wel over duurzaamheid praten
Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan is: hoe zorgen we dat iedereen meekomt, meepraat en profiteert, ook in wijken die nu niet vooraan lopen? Elvis Ruth Penuel is in zijn buurt bezig met een plan voor een windturbine, voor en van inwoners.
Delen:
Wind in het Kraaiennest
In Amsterdam Zuid-Oost is duurzaamheid lang niet altijd het gesprek van de dag. Althans, nóg niet, als het aan Elvis Ruth Penuel ligt. Penuel heeft een wilde droom: een windmolen middenin de K-buurt, bij metrohalte Kraaiennest.
Het is een kans voor de bewoners, vindt hij. Niet alleen om bewust te worden van het globale klimaatprobleem en een steentje bij te dragen aan de oplossing, maar ook om windmoleneigenaar te worden en zo mee te profiteren.
Van Gretha naar Marieke
Het begon allemaal met een filmpje van Greta Thurnberg waarin ze de jonge generaties opriep tot actie. Het ging viral en dat maakte indruk. 'Ik dacht eerst: wat kan ik zelf doen, in mijn huis of in mijn direct omgeving.’ Maar al snel ging hij op onderzoek uit en ontdekte buurten in Nederland die zelf een windmolen 'ownden'.
'Daar had ik nog nooit iemand in Zuid-Oost over horen praten, terwijl de mensen hier juist heel community-based opereren. Dat zou gewoon kunnen werken, dacht ik. Toen heb ik een mailtje gestuurd naar de toenmalige wethouder die hierover ging, Marieke van Doorninck. Ik kreeg een mailtje terug van haar team: hey, wat leuk, bij deze en deze ambtenaren moet je zijn. Toen ben ik begonnen serieus een plan te schrijven.'
Symbool voor duurzaamheid
Waarom precies een windmolen? Je kunt immers ook met zonne-energie stroom opwekken, of met waterkracht of aardwarmte. De keuze was goed doordacht. ’Want zonnepanelen, zegt Elvis, die zijn niet eens zichtbaar. Hoe ga je op daken klimmen om mensen te laten zien hoe dat eruit ziet en hoe dat werkt? Daar kun je alleen heel theoretisch mee aan de gang.'
Penuel zocht naar iets dat symbool kon staan voor duurzaamheid. Iets waar je wel over móet praten als je erlangs loopt. Plus: De opbrengsten van een windmolen zijn volgens hem van een heel ander kaliber dan zonnepanelen op één of ander dak. Veel impact dus, zowel qua bewustwording als voor de portemonnee.
Uitdagingen
Een droom werkelijkheid maken gaat niet over één nacht ijs, dat moge duidelijk zijn. Er gaat enorm veel tijd inzitten, tijd die mensen in Zuid-Oost, Elvis inclusief, soms niet hebben. De twee belangrijkste uitdagingen zijn volgens hem: kennis opdoen van verschillende onderwerpen en mensen mobiliseren.
'Projectmanagement, technische kennis, kosten, welke partijen zijn stakeholders, wie en wat heb je nodig bij de gemeente? Daar had ik allemaal geen verstand van. Ik kwam gewoon met het idee: ik wil een windmolen, heel idealistisch.’ Mobilisatie is een andere belangrijke uitdaging, want er zijn heel veel mensen in de K-buurt, zoals Ghanezen en Nigerianen, die nog nooit met het onderwerp duurzaamheid bezig zijn geweest.
Toekomstige generaties
Stel dat iemand als boer uit Nigeria naar Nederland is gekomen door de droogte daar, dan komt dat door de uitstoot wereldwijd, ook in Groningen en Amsterdam. Die verbondenheid noemt Penuel vaak tijdens de gesprekken met bewoners. 'Klimaat en de energietransitie zijn global issues, alles wat we hier doen heeft ook impact aan de andere kant van de wereld.'
Zo doen ze dat in de K-buurt
Bewustwording over duurzaamheid met een windmolen in wording
Doel is lokaal eigenaarschap
Directe impact op de uitstoot én de portemonnee van de buurt
Zo kun je meedoen
Je aansluiten bij een energiecoöperatie, of er een starten zoals Elvis wil, brengt veel voordelen met zich mee. Je profiteert van goedkope(re) zonnestroom, je draagt bij aan de energietransitie en je leert ook je buren beter kennen.
Geïnteresseerd? Zoek op Energie Samen een energiecoöperatie bij jou in de buurt.