Slim omgaan met de temperatuur in huis

Slim omgaan met de temperatuur in huis

Wil je minder gas verbruiken en energie besparen? Maar ook niet in de kou zitten? Met een paar simpele aanpassingen kun je al veel bereiken. Door je verwarming bewust te gebruiken en slim om te gaan met je thermometer.

Stel je thermostaat slim in

Met een goed ingestelde thermostaat hoef je niet telkens na te denken over de temperatuur. Zorg ervoor dat de thermostaat overdag op 19 graden staat en een uur voor het slapen op 15 graden gaat. Heb je geen slimme thermostaat? Gebruik dan een timer op je telefoon om je eraan te herinneren. Daarnaast kun je radiator- of thermostaatknoppen gebruiken. Deze sluiten de radiator af zodra de gewenste temperatuur is bereikt (stand 3 is ongeveer 20 graden). Zo wordt het niet te warm en bespaar je energie. Een thermostaatknop past op vrijwel elke radiator, convector en vloerverwarming.

Verlaag de temperatuur van je cv

Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Zo bespaar je geld en CO2-uitstoot. Op Milieu Centraal kun je hier meer informatie over vinden.

Koele kamer = beter slapen

Wist je dat slapen in een koele kamer de kwaliteit van je slaap verbetert? Bij temperaturen rond de 18 graden val je sneller in slaap en slaap je dieper. Een warm bed kun je eenvoudig voor elkaar krijgen met een kruik of extra dekens. Zet je thermostaat daarom een uur voor het slapengaan op 15 graden.  Zo slaap je beter én help je de wereld een handje. En met dat besparen, word je ook nog eens slapend rijk. ;)Let op: heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Verwarm alleen je werkplek

Steeds meer mensen hebben de mogelijkheid om thuis te werken. Fijn, want zo kun je een stuk flexibeler zijn én stoot je geen CO2 uit door woon-werkverkeer. Maar het thuiswerken betekent ook dat de verwarming vaker aanstaat. Heb je een werkkamer in huis waar je het grootste gedeelte van je thuiswerkdag bent? Dan is het slim om alleen de werkkamer te verwarmen. Of leg een elektrische deken of warmtekussen op je bureaustoel, zo heb je je eigen stoelverwarming. Een infraroodpaneel kan ook helpen bij het verwarmen van je werkkamer. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen.

Verwarm kamers kort

Wil je ’s ochtends douchen in een warme badkamer? Zet de verwarming dan alleen kort aan in die ruimte. Een infraroodpaneel kan ook uitkomst bieden voor snelle warmte, zonder het hele huis te verwarmen.Met deze tips bespaar je op je energierekening, zonder het koud te krijgen. Meer weten over bewust omgaan met energie? Kijk op Milieu Centraal.

Bron: Milieu Centraal

Deze tip is samengesteld met behulp van informatie van MilieuCentraal.nl.


Bekijk hoe anderen het aanpakken

Energierijk Den Haag realiseert 700 innovatieve zonnepanelen op Rijksmonument
Ervaringsverhaal
Energierijk Den Haag realiseert 700 innovatieve zonnepanelen op Rijksmonument

Lees het verhaal

Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips
Gebruik apparaten slim en duurzaam

Gebruik apparaten slim en duurzaam

Wanneer je apparaten in huis slim gebruikt, vis je de energieslurpers er zo uit en ben je extra duurzaam bezig.

Bekijk de tip
Bespaar energie met led, daluren en zonne-energie

Bespaar energie met led, daluren en zonne-energie

Steeds vaker wekken we energie duurzaam op. Dat helpt het klimaat, maar vraagt ook om bewuster energieverbuik.

Bekijk de tip
Besparen met douchen? Zo pak je het aan

Besparen met douchen? Zo pak je het aan

Met een paar kleine aanpassingen kun je flink besparen op gas en dus geld. En het is ook beter voor het klimaat!

Bekijk de tip