Subsidies
Je kunt van de Rijksoverheid subsidies krijgen voor een warmtepomp, isolatie, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dit is allemaal onderdeel van de ISDE-subsidie. Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie.
Geld lenen
Soms is een lening voordeliger dan je spaargeld gebruiken om voor de maatregelen te betalen. Dat komt door de belastingaftrek van de rente, en doordat je spaargeld ‘vast’ komt te zitten in de woning. Je kunt je spaargeld dan niet meer voor andere dingen gebruiken. Wat in jouw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, jouw inkomen, hoeveel spaargeld je hebt, en wat voor (financiële) buffer je wilt hebben. Ben je eruit en wil je een lening aanvragen? In het handige overzicht van Verbeterjehuis.nl vind je alle aanbieders van leningen en hypotheken.
Energiebespaarlening
Met een Energiebespaarlening kan je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De lening komt uit het Warmtefonds. Handig als je geen spaargeld hebt of dit liever bewaart als buffer. Voordelen van de Energiebespaarlening zijn bijvoorbeeld de lage rente, geen afsluitkosten en boetevrij aflossen. Kijk hoe het werkt en hoeveel je kan lenen.
Extra hypotheek
Voor het verduurzamen van je huis mag je extra geld lenen via je hypotheek: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Je hypotheeklasten worden dan hoger, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je (nieuwe) huis.