Vrouw zit achter een laptop en gaat door alle rekeningen.

Zorgen over de rekening

Het kan best lastig zijn om ineens hogere energiekosten te moeten betalen. Niet iedereen kan dit. En dat kan iedereen overkomen. Zit jij ook in deze situatie? Bij deze organisaties kun je terecht voor hulp.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Als je een laag inkomen en hoge energiekosten hebt, kun je hulp krijgen van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt dan een deel van je energierekening voor de eerste zes maanden na je aanvraag. Bekijk op de website van het Noodfonds of je in aanmerking komt. 

Geldfit

Op Geldfit.nl kun je een korte test doen. Zo krijg je inzicht in je financiële situatie. Er wordt gekeken welke tips en tools handig voor jou zijn en welke organisaties je verder kunnen helpen. Je kan ook anoniem bellen met Geldfit voor hulp bij geldzorgen.

Je energieleverancier

Als het niet lukt om de rekening te betalen, neem dan contact op met je energieleverancier over een betalingsregeling. Je energieleverancier mag je dan niet afsluiten van energie. Een betalingsregeling betekent dat je de rekening in delen betaalt. Je mag ook niet worden afgesloten als je in een (aanvraag tot) schuldhulpverleningstraject zit.

Juridisch loket

Bij het Juridisch loket kan je terecht voor hulp en advies over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over betalingsachterstanden, schulden aflossen en bijstand. Ook kan het loket je doorverwijzen naar de juiste instantie.

fiKks

De app fiKks koppelt je aan een persoonlijke buddy. De buddy helpt je via de app bij je geldzaken. Bijvoorbeeld door een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Of door het maken van betalingsafspraken. De app is gratis en de hulp is anoniem.

Nibud

Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Misschien heb je recht op huurtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. De voorwaarden verschillen per toeslag. Met de tool BerekenUwRecht van het Nibud kun je in een paar stappen ontdekken op welke bedragen je recht hebt. En waar je deze kunt aanvragen.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een vragenlijst gemaakt. Als je die invult, kom je erachter welke hulp er is als het lastig is de rekeningen te betalen. En wat de regels zijn rond betalingsproblemen of schulden.

Informatiepunt Digitale Overheid

Kom je er zelf niet uit wat je het beste kan doen? Dan kan je altijd contact opnemen met je gemeente, sociaal raadslieden, maatschappelijk werk of iemand in je eigen omgeving om hulp te vragen. Ook kan je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek voor hulp bij het lezen van moeilijke brieven. Of voor vragen over bijvoorbeeld belastingen, toeslagen, werk en uitkeringen.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis