De reis van spullen
Samen hebben we heel veel spullen. Denk aan je meubels, je kleding en alle spullen die je op een dag gebruikt: je telefoon, fiets en wasmachine bijvoorbeeld. Deze spullen moeten allemaal gemaakt worden. Daarbij worden vaak grote hoeveelheden energie, water en grondstoffen gebruikt. Daarna worden de spullen nog naar een sorteercentrum of een winkel gebracht. Daarvoor is transport nodig, waar vaak weer energie, elektriciteit en brandstoffen voor worden gebruikt. Al deze stappen zorgen dus voor belasting van het milieu, wat slecht is voor de aarde.
CO2-uitstoot van Nederlandse huishoudens
Per jaar stoot een Nederlands huishouden gemiddeld 18.500 kg CO2 uit. Dat is verdeeld over verschillende dingen, zoals eten en drinken, energie in huis, vliegen en ook spullen en kleding. Zo’n 12 procent van de CO2 die je met je huishouden uitstoot, komt door nieuwe spullen en kleding. Per stuk valt die uitstoot misschien best mee, maar samen kopen we veel spullen. En zo loopt de uitstoot dus snel op.
Kleding heeft grootste milieu-impact
Binnen een Nederlands huishouden heeft kleding de grootste milieu-impact. Wereldwijd veroorzaakte kleding (inclusief schoenen) in 2018 ongeveer 4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.
En de kledingindustrie zorgt ook voor andere problemen. In droge gebieden gebruikt kledingproductie soms zoveel water dat er niet genoeg schoon drinkwater overblijft voor de bevolking.
Bij het bewerken van sommige materialen gebruiken producten chemische middelen. Als deze middelen in het milieu terechtkomen, kunnen ze veel schade veroorzaken. Ook gebruiken fabrikanten vaak bestrijdingsmiddelen bij het verbouwen van materialen zoals katoen. Dat is slecht voor het ecosysteem. En niet alleen het milieu wordt erdoor geraakt, de bestrijdingsmiddelen kunnen ook heel schadelijk zijn voor werknemers en de lokale bevolking.
Je kunt ongeveer 40 kg CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto de wereld rond!
Hoe kan het anders?
Als we zuiniger met onze spullen omgaan, kunnen we een flink deel van onze uitstoot verminderen. Hoe je dat doet? Koop minder spullen of tweedehands, leen, deel en ruil. Onderhoud spullen goed en repareer, dan doe je er langer mee en heb je minder nodig. Is iets echt onbruikbaar? Lever het dan gescheiden in.
Wil jij jouw spullen ook een tweede leven geven en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Doe de tool op deze website en verzamel persoonlijke tips. Zo kun je direct aan de slag.