Vrouw gooit afval weg in een ondergrondse container.

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die jou kunnen helpen duurzamer met spullen om te gaan. Of je nu je beter wilt recyclen of vaker iets wilt repareren. Het kan allemaal. Probeer eens een tool of website uit dit rijtje en kijk wat het jou oplevert!

Spullen een tweede leven geven

Doe de tool op Zetookdeknopom.nl

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het repareren, verkopen of weggeven van jouw spullen? Of wil je juist weten hoe je tweedehands spullen vindt? Met de tool op Zetookdeknopom.nl verzamel persoonlijke tips mét stap-voor-stap uitleg. Zo kun je morgen al beginnen.

Afval scheiden

Afvalscheidingswijzer

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Afvalquiz

Ben je benieuwd hoe goed jij bezig bent op het gebied van afval scheiden? Doe dan de afvalquiz van Milieu Centraal. En krijg meteen tips hoe je nóg beter wordt in afval scheiden.

Delen, lenen, ruilen en huren

Lena-Library.com

Uitgenodigd voor een trouwerij of een gala op de planning? De outfit die je draagt doe je vaak maar één keer aan. Dan kun je er ook aan denken om kleding te huren in plaats van iets te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij Lena Library.

Platforms om te delen, lenen en ruilen

Steeds vaker kun je via online platforms, buurtapps en sociale netwerken je spullen delen, lenen, ruilen en huren. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van bekende en minder bekende platforms.

Podcastserie Circulair Handboek

In de podcastserie Circulair Handboek van Milieu Centraal hoor je wat jij kunt doen voor een circulaire economie. Aflevering 8 gaat over delen en lenen. Waarom zou je dat willen? En wat kun je dan allemaal delen en lenen?

Repareren

Gebruikershandleiding.nl

Je spullen onderhouden is eigenlijk ook een vorm van repareren. Zo voorkom je dat je spullen het begeven en niet meer te redden zijn. Ben je nu de gebruikershandleiding kwijt? Geen zorgen, op de website Gebruikershandleiding.nl vind je hoe je verschillende apparaten onderhoudt.

IFixit.nl, Jafix.nl en Fixje.nl

Sommige producten kun je gemakkelijk zelf repareren. Maar soms is dit wat lastiger dan je misschien had verwacht. Heb je vragen of loop je vast? Op IFixit.nl, Jafix.nl en Fixje.nl vind je reparatiehandleidingen met plaatjes voor allerlei apparaten.

Monteuropafstand.nl

Wil je het liever niet zelf repareren? Ga dan op zoek naar een professionele monteur die naar je toe komt. Vooral bij de grotere reparaties is het logisch dat je wat hulp kan gebruiken. Een monteur kun je vinden op Monteuropafstand.nl

Repaircafe.org

Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar je spullen kunt repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er vrijwilligers met veel reparatiekennis en -vaardigheden die je kunnen helpen. Op Repaircafe.nl vind je een plek bij jou in de buurt.

Nieuw of tweedehands kopen

Allekringloopwinkels.nl

Ben je op zoek naar tweedehands spullen en vind je een fysieke winkel fijn? Of ben je gewoon benieuwd wat er zoal in de buurt zit? Op de website van Allekringloopwinkels.nl vind je alle kringloopwinkels in jouw buurt.

Meukisleuk.nl

Vind je markten leuk maar weet je niet waar je kan rondkijken voor tweedehands spullen? Op de website van Meuk is leuk vind je tweedehands markten bij jou in de buurt.

Quiz: hoe slim shop jij?

Shop jij graag online en ben je benieuwd of je de juiste keuzes maakt om het milieu te besparen? Met de quiz van Milieu Centraal test je jouw kennis en ontdek je of jij een echte expert bent of juist uitglijders maakt bij je bestellingen.

Gratis online training Mijn Stijl iD

Weet je dat het beter zou zijn om minder kleding te kopen maar lukt het je toch niet om de verleidingen te weerstaan? Milieu Centraal en Psychologie Magazine ontwikkelden een gratis online training om je precies met dát probleem te helpen. In de training leer je hoe je met jouw kleding kan uitdragen wie je bent, zodat je alleen nog maar kleding draagt die echt bij jou past. Want je eigen stijl hebben, betekent bewust minder (mis)kopen.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis