WonenSpullenInitiatievenBedrijven en organisaties
Leestijd: 3 minuten

Deze opleiding geeft de energietransitie vleugels

Hoe? Dat is de grote vraag van de energietransitie. En die vraag bestaat uit wel duizend vragen. Eén daarvan: hoe vinden we genoeg vakmensen om de klus te klaren? Want er moeten miljoenen gebouwen verduurzaamd worden. Bij het ROC Horizon College in Hoorn kunnen MBO-studenten nu de opleiding Smart Building volgen.

Deze opleiding geeft de energietransitie vleugels

Enorme klimaatwinst

Ellen Kooijman is opleidingsmanager bij het ROC Horizon College in Hoorn. Ze weet uit ervaring dat de energietransitie perspectief biedt voor scholen en studenten. Want wie gaat de huizen verduurzamen, en wie gaat er straks helemaal energie neutraal bouwen?

Huizen, kantoren en fabrieken zijn de grootste energieverbruikers van Nederland. In Hoorn zelfs met stip. In de gebouwde omgeving is daarom enorme klimaatwinst te behalen.

Slim bouwen

Slim bouwen

Sinds een paar maanden is het officieel: de opleiding Smart Building gaat niet meer weg van het Horizon College. Een tijdje was deze opleidingeen ‘cross-over’, een soort pilot van vijf jaar, om te kijken of het wel paste bij het MBO, bij de studenten en bij het onderwijs als geheel. Voor Ellen Kooijman was het allang duidelijk: Smart Building moet blijven.

‘We kunnen eigenlijk helemaal niet meer wachten, de urgentie is te groot. Je moet anders omgaan met alles wat in de gebouwde omgeving gebeurt. Daarom stuur ik aan op de Smart Building-opleiding. Traditionele bouwkunde zal langzaam maar zeker verdwijnen.’

Duurzame regelaars

Wat betekent dat precies, slim bouwen? En wat kan je er eigenlijk mee als je klaar bent? Formeel worden studenten opgeleid tot Middenkaderfunctionaris Smart Building, een MBO 4 opleiding. 

‘Je kunt het bijvoorbeeld zien als het middenmanagement van een bedrijf,’ zegt Kooijman. ‘MBO 2 en MBO 3 zijn de technische specialisten, die de zonnepanelen en de warmtepomp komen installeren. MBO 4 zijn juist de regelaars, de organisators en de berekenaars die zorgen dat alles op tijd voor elkaar komt, dat het onderhoud vlot verloopt en de sommenkloppen.’

Duurzame regelaars dus, die over alle techniek mee kunnen praten: installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde. Studenten Smart Building worden breed opgeleiden zijn daarom multi-inzetbaar. Kooijman: ‘De pioniers in het bredere denken van bouwen, noemen we het.’

Een voordeel én een uitdaging

Dat klinkt goed, maar maakt het soms ook ingewikkeld. Niet elk bouw- of installatiebedrijf ziet nog het nut van al die duurzame multidisciplinariteit. ‘De bouwwereld bestaat nog teveel uit zuilen,’ vertelt Kooijman, ‘en ze zijn vaak best conservatief.’

Gelukkig verandert ook de bouwwereld en zijn er steeds meer bedrijven die de omslag maken. Plus: een bedrijf is natuurlijk niet de enige keuze die je hebt als kersverse Smart Builder. Gemeenten of woningcorporaties staan te springen om de combinatie van een duurzaam brein en vaardige handen.

‘Een van onze studenten loopt stage bij het Energieloket van de gemeente,’ vertelt Kooijman, ‘dat is een prachtig voorbeeld. En twee bij de woningcorporatie om de hoek. Die woningcorporatie is in bepaalde wijken haar huurwoningen aan het verduurzamen, dat gaat echt van gevel tot onder de grond en installatietechnisch helemaal op de schop. Precies waarvoor we opleiden.’

Inspiratie

Inspiratie

Met één nieuwe opleiding los je het tekort aan mensen nog niet op, het gaat ook over demografie: met de vergrijzing wordt de vijver waar MBO-scholen als het Horizon College uit moeten vissen, elk jaar kleiner.

Daarom Kooijman’s oproep: ‘We moeten samenwerken om de jongeren geïnteresseerd te krijgen in techniekopleidingen. Bijvoorbeeld door middelbare schoolstudenten een dag per week te laten meelopen. Bij ons op school doen we dat al. Het beeld van techniek kun je niet op een schermpje laten zien.’

Zo doen ze dat bij het Horizon College

  • Een nieuwe generatie duurzame vakmensen opleiden
  • Multidisciplinair bouwen
  • Middelbare scholieren enthousiast maken voor techniek

Zo kun je meedoen

De energietransitie brengt veel voordelen met zich mee voor scholen als het Horizon College. Studenten worden klaargestoomd voor de toekomst, en door deze knappe koppen komt een duurzaam Nederland sneller dichterbij. 

Geïnteresseerd? Bekijk de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Building of leer meer over andere MBO-opleidingen in duurzaamheid op KiesMBO.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis