Je ziet een witte auto, waarbij een vrouw het klepje openmaakt voor de oplaadkabel.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: de elektrische auto heeft veel voordelen. Ontdek alles over elektrisch rijden.

Veruit de groenste auto

Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische middenklasse auto komt nu gemiddeld in totaal 18.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat 50.000 kilo CO2.

Schonere lucht door elektrische auto

Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in steden. Er komt namelijk geen fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen, waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Omdat elektrische auto’s energie terugwinnen bij het remmen, slijten de remmen en banden minder. Daardoor komt er ook minder fijnstof vrij. Fijnstof en stikstofoxiden zijn allebei slecht voor je gezondheid en de natuur.

Minder geluidsoverlast

Elektrische auto’s zijn stiller. De aandrijving van de batterij leidt namelijk niet tot geluidsuitstoot. Dit scheelt geluidsoverlast. Het effect is het grootst bij lage snelheden, wanneer de banden geen geluid maken op het wegdek. 

Meer informatie over de voordelen van elektrisch rijden vind je op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie over de voordelen

Wist je dat?

Wat kost een elektrische auto?

Goedkoper in gebruik

Elektrische auto’s zijn in aanschafkosten in veel gevallen nog duurder dan brandstofauto’s, maar er komen steeds meer betaalbare (gebruikte) elektrische auto’s op de markt. Als je kijkt naar de totale maandelijkse kosten voor het gebruik, dan is een elektrische auto in veel gevallen ongeveer even duur als een auto op brandstof.

Een elektrische auto is namelijk goedkoper in gebruik: de auto heeft minder bewegende onderdelen en rijdt efficiënter. Daarom zijn de kosten voor onderhoud en het rijden op stroom lager dan bij een benzine- of dieselauto. Verder hangt het er vanaf hoeveel kilometers je per jaar rijdt en of je een eigen laadpaal hebt en zonnepanelen. Dan is het al snel goedkoper om elektrisch te rijden.

Tot 2025: belastingvoordeel en subsidie

Om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren, zijn er een paar belastingvoordelen voor elektrische rijders. Ook kun je subsidie aanvragen bij het kopen van een elektrische auto.

Tweedehands kopen

De tweedehands markt voor elektrische auto’s begint te groeien. Vooral modellen die vanaf 2010 op de markt verschenen, komen nu als gebruikte auto (occasion) beschikbaar. Dit zijn vaak nog goede auto's. Elektrische auto’s zijn namelijk minder onderhoudsgevoelig dan auto’s op brandstof, omdat de motor minder bewegende onderdelen heeft die slijten.

Op de website van Milieu Centraal kun je zien waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto. 

Bekijk de tips van Milieu Centraal

Meer weten?

Ben je op zoek naar meer informatie over elektrisch rijden? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal.

Meer informatie over elektrische auto's

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis