Een man zet spullen in een deelauto.

Tools en advies

Er zijn veel tools en websites die handig zijn als je duurzaam wilt reizen of minder wilt autorijden. Of je inzicht geven in de opbrengst in jouw situatie. Je vindt ze hier op een rij.

Duurzaam reizen

Klimaatwijs op reis

Kies je voor een fietsvakantie in eigen land of backpacken in Thailand? Vakantie is leuk, maar heeft ook impact op het klimaat. Wil je weten hoe je die impact kunt verkleinen? Vul dan de tool van Milieu Centraal in.

Duurzaam of minder autorijden

Alternatief voor de auto vinden

Hebben jullie thuis één of meer auto's? Met andere, duurzamere, vervoermiddelen kun je geld besparen en je CO2-uitstoot verminderen. Met de test van Milieu Centraal krijg je advies over welke duurzaam alternatief bij je past, zoals de deelauto of het openbaar vervoer. Ook zie je wat je bespaart en hoeveel minder CO2 je uitstoot.

Kosten berekenen

Verwacht je de komende APK hoge onderhoudskosten of is je auto toe aan vervanging? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen op alternatieven voor een eigen auto. Wil je weten hoeveel je kwijt bent aan een auto? Berekenen het op de website van ANWB.

Deelauto vinden

Er zijn inmiddels al meer dan 100.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Van deze deelauto's is ongeveer al eenderde elektrisch of hybride. Wil je weten welke vorm van autodelen het beste aansluit bij je behoefte? Bezoek dan de website autodelen.info

De meeste aanbieders van deelauto’s hebben verschillende abonnementen. Ga daarom op zoek naar een abonnement voor de auto die bij je past, zoals een busje voor een verhuizing of een simpele auto voor familiebezoek.

Als je op zoek bent naar deelauto’s in heel Nederland, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Greenwheels, Hely.com, MyWheels, OnzeAuto, Stapp.in of WeDriveSolar. Voor Amsterdammers bestaat er ShareNow. Ook is er in bijna alle gemeenten in Nederland de mogelijkheid om deelauto’s van particulieren te huren. Dit kan bijvoorbeeld via SnappCar.

Overzicht van laadpunten in jouw buurt

Heb je een elektrische auto of overweeg je er een? En ben je bang dat je soms geen laadpunt gaat vinden? Er zijn in Nederland al veel meer laadpunten dan je denkt! Ook komen er steeds meer snelladers langs de weg. Check het overzicht van alle laadpunten op de website van de Nederland Elektrisch.

Thuislaadvergelijker

Een elektrische auto thuis opladen heeft veel voordelen: je kunt laden wanneer het jou uitkomt én het is 2 tot 3 keer goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. Maar het heeft ook nadelen. Wil je weten welk laadpunt past bij jouw situatie? Check dan de Thuislaadvergelijker op Milieucentraal.nl.

Keuzehulp elektrisch rijden

Met de keuzehulp elektrische auto van Milieu Centraal ontdek je welk accubereik bij jouw rijgedrag past, hoeveel een elektrische auto je maandelijks ongeveer gaat kosten en of je subsidie kunt krijgen.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis