Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Aan de slag

Volg deze volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt.

  • Bekijk welke lamp(en) je hebt. Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Ledlampen zijn redelijk koel, maar de led verlichting schijnt wel direct op volle sterkte.
  •    
  • Noteer de code op de lamp. Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website MilieuCentraal.nl.
  •    
  • Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar. Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of het werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt dan geen dimmer nodig.
  •    
  • Ga naar de winkel of koop de lampen online. Gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Ledlampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.
  •    
  • Bekijk meer handige tips voor het kiezen van de juiste lamp op de website van Milieu Centraal.

Wat het oplevert

Als je 11 lampen vervangt voor ledlampen, bespaar je €50 per jaar. De besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp, met gemiddeld 4,5W per ledlamp. Spaarlampen (CFL’s) zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Het is daarom niet nodig om nog brandende spaarlampen te vervangen.

Bron: Milieu Centraal

Extra tip

Voordat je je oude lamp weggooit is het belangrijk om te kijken om welke soort lamp het gaat. Gloei- en halogeenlampen mag je namelijk gewoon in de vuilnisbak gooien, maar spaar- en ledlampen moeten apart ingeleverd worden. Bekijk voor de zekerheid de Afvalscheidingswijzer.

Meer tips voor thuis

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Voorkom sluipverbruik

Nieuwe apparaten gebruiken in stand-by-stand minder stroom door Europese regels. Maar oude apparaten willen soms flink wat energie gebruiken zonder dat je ze echt gebruikt. Zet apparaten dus volledig uit na gebruik. Een stekkerdoos met aan-uitschakelaar is daarvoor ook handig.

Besparing: onbekend

Bron: Milieu Centraal

Douch minder vaak

Door een paar douchebeurten per week over te slaan, bespaar je gas en water. In plaats van te douchen, kun je jezelf met een washandje wassen bij de wastafel.

Besparing: €120 per jaar

Besparing is berekend voor 2 douches minder per week van 7,4 minuten per douchebeurt met een gemiddelde douchekop. De besparing geldt per persoon in een gemiddeld huishouden. Bron: Milieu Centraal
Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal
Lees meer

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.