Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Aan de slag

Volg deze volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt.

  • Bekijk welke lamp(en) je hebt. Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Ledlampen zijn redelijk koel, maar de led verlichting schijnt wel direct op volle sterkte.
  •    
  • Noteer de code op de lamp. Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website MilieuCentraal.nl.
  •    
  • Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar. Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of het werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen. Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt dan geen dimmer nodig.
  •    
  • Ga naar de winkel of koop de lampen online. Gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Ledlampen kun je in de winkel of online kopen. Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.
  •    
  • Bekijk meer handige tips voor het kiezen van de juiste lamp op de website van Milieu Centraal.
Aan de slag

Wat het oplevert

Als je 11 lampen vervangt voor ledlampen, bespaar je €50 per jaar. De besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp, met gemiddeld 4,5W per ledlamp. Spaarlampen (CFL’s) zijn bijna net zo zuinig als ledlampen. Het is daarom niet nodig om nog brandende spaarlampen te vervangen.

Bron: Milieu Centraal

Extra tip

Voordat je je oude lamp weggooit is het belangrijk om te kijken om welke soort lamp het gaat. Gloei- en halogeenlampen mag je namelijk gewoon in de vuilnisbak gooien, maar spaar- en ledlampen moeten apart ingeleverd worden. Bekijk voor de zekerheid de Afvalscheidingswijzer.

Meer tips voor thuis

Kantoren en gebouwen

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Meer info
Wonen

Laad de vaatwasser vol

Wanneer je de vaatwasser laat draaien als deze vol zit, bespaar je stroom. Maar let op: stapel geen vaat in de vaatwasser, dan is er een kans dat de vaat niet schoon wordt.

Besparing: €18 per jaar

Besparing is berekend voor een gemiddelde vaatwasser en gemiddeld gebruik. Bron: Milieu Centraal
Wonen

Zet de vaatwasser op ecostand

Het eco-programma op de vaatwasser wast goed schoon en is veel zuiniger en goedkoper dan andere programma’s. Dat duurt wat langer, maar als je ‘m ‘s nachts aanzet, heb je de volgende ochtend weer schone vaat.

Besparing: €23 per jaar

Besparing is berekend voor een gemiddelde vaatwasser en gemiddeld gebruik. Bron: Milieu Centraal
Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Ga aan de slag met duurzaam klussen en verbouwen

Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op veel manieren rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken, opbouw of aanbouw tot en met het laatste likje verf op de muur. Milieu Centraal helpt je met milieuvriendelijke keuzes en duurzame klustips.

Meer info

Voorkom verre vliegreizen

Ga je op vakantie? Kies voor een geschikte bestemming zo dicht mogelijk bij huis. De Spaanse kust is even zonnig als de Dominicaanse Republiek of Zuid Amerika, maar dichterbij en dus beter voor het klimaat. Bij Milieu Centraal kun je de klimaatimpact van jouw bestemming uitrekenen.

Meer info

Vier vakantie met de trein

Ga je in Europa op vakantie? Reis als het kan per trein of touringcar. Zo belast je het klimaat het minst. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Bij Milieu Centraal vind je advies over reizen met de trein.

Meer info