Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Aan de slag

Zo kun je nog meer besparen onder de douche.

  • Vind een manier die je helpt bij korter douchen. Dat kan een timer zijn of de douche uitzetten tijdens het inzepen. Maar denk ook aan een favoriet doucheliedje of een wedstrijdje ‘kort douchen’ binnen je gezin of met vrienden.
  • Douch minder vaak. Door douchebeurten over te slaan, bespaar je flink. In plaats van te douchen, kun je jezelf met een washandje wassen bij de wastafel. En ben je net zo fris.
  • Installeer een waterbesparende douchekop. Dat bespaart niet alleen water, maar bij de warme kraan ook energie. Voor dezelfde lekkere douche!
  • Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
  • Neem de douche en ga minder in bad. De bad gebruikt ruim 3 keer zoveel water en energie als de douche.
  • Overweeg een zonneboiler. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
Aan de slag

Wat het oplevert

Korter douchen levert een besparing van €75 per jaar op. In het kort is de besparing berekend voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Een waterbesparende douchekop bespaart €14 per jaar. De besparing is in het kort berekend voor kort douchen met waterbesparende douchekop (6,3 liter per minuut) in plaats van gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut).

Minder vaak douchen levert de meeste besparing op. Zo’n €120 per jaar. Dit is berekend voor 2 douches minder per week van 7,4 minuten per douchebeurt met een gemiddelde douchekop. De besparing geldt per persoon in een gemiddeld huishouden.

Bron: Milieu Centraal

Extra tips

Weten hoe je meer kan besparen? Op de website van Milieu Centraal vind je nóg meer tips. Bijvoorbeeld over het isoleren van je bad en een douche met een warmtewisselaar.

Bekijk de extra tips

Meer tips voor thuis

Bekijk alle tips
Wonen

Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop gebruikt zo’n 20% minder warm water dan een gemiddelde douchekop. Voor dezelfde lekkere douche!

Besparing: €30 per jaar

Besparing is berekend voor de besparing per persoon voor douchen met waterbesparende douchekop (6,3 liter per minuut) in plaats van gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut). Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 7,4 minuten per douchebeurten een HR-combiketel. Bron: Milieu Centraal
Wonen

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn al niet meer te koop, maar heb je ze wel allemaal vervangen door een ledlamp? Halogeenverlichting in de keuken, hal of badkamer kan ook vervangen worden door ledverlichting.

Besparing: €32 per jaar bij 11 lampen

Besparing is berekend voor het vervangen van 10 halogeenlampen en 1 gloeilamp. Gemiddeld 4,5W per ledlamp. Bron: Milieu Centraal
Meer info
Wonen

Hang de was op

Droog de was buiten of bijvoorbeeld op zolder in plaats van in de wasdroger. De was droogt gratis en energiezuinig aan de waslijn. Het is zelfs ook beter voor je kleding, die blijft langer mooi.

Besparing: €45 per jaar

Besparing is berekend op basis van een gemiddeld gebruik van 120 droogbeurten per jaar en een gemiddelde droger die 8 jaar oud is en 1,94 kWh per droogbeurt gebruikt. Bron: Milieu Centraal

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Meer info

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Meer info

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.

Meer info