Vrouw staat onder de douche en wast haar haren met een waterbesparende douchekop.

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Aan de slag

Zo kun je nog meer besparen onder de douche.

  • Vind een manier die je helpt bij korter douchen. Dat kan een timer zijn of de douche uitzetten tijdens het inzepen. Maar denk ook aan een favoriet doucheliedje of een wedstrijdje ‘kort douchen’ binnen je gezin of met vrienden.
  • Douch minder vaak. Door douchebeurten over te slaan, bespaar je flink. In plaats van te douchen, kun je jezelf met een washandje wassen bij de wastafel. En ben je net zo fris.
  • Installeer een waterbesparende douchekop. Dat bespaart niet alleen water, maar bij de warme kraan ook energie. Voor dezelfde lekkere douche!
  • Installeer een thermostatische mengkraan. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.
  • Neem de douche en ga minder in bad. De bad gebruikt ruim 3 keer zoveel water en energie als de douche.
  • Overweeg een zonneboiler. Met een zonneboiler wordt de energie van de zon opgevangen om water te verwarmen voor je douche, bad of wasmachine. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.

Wat het oplevert

Korter douchen levert een besparing van €75 per jaar op. In het kort is de besparing berekend voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Een waterbesparende douchekop bespaart €14 per jaar. De besparing is in het kort berekend voor kort douchen met waterbesparende douchekop (6,3 liter per minuut) in plaats van gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut).

Minder vaak douchen levert de meeste besparing op. Zo’n €120 per jaar. Dit is berekend voor 2 douches minder per week van 7,4 minuten per douchebeurt met een gemiddelde douchekop. De besparing geldt per persoon in een gemiddeld huishouden.

Bron: Milieu Centraal

Extra tips

Weten hoe je meer kan besparen? Op de website van Milieu Centraal vind je nóg meer tips. Bijvoorbeeld over het isoleren van je bad en een douche met een warmtewisselaar.


Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.

Let op keurmerken bij eten

Keurmerken zoals Biologisch, On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je wat alle keurmerken op voeding betekenen.

Vraag een openbare laadpaal aan bij jouw gemeente

Heb je een elektrische auto maar is er geen laadpaal in de buurt? In de meeste gemeenten kun je een gratis openbare laadpaal aanvragen. Dit kan via de website Laadpaalnodig.nl.

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.