Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Hoe het werkt

Door de stijgende energieprijzen hebben meer mensen moeite om hun energierekening te betalen. De overheid heeft daarom geld beschikbaar gemaakt om energiefixers (of energiecoaches) in te zetten. De hulp is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen en mensen die wonen in slecht geïsoleerde huizen.

De energiefixers kijken samen met jou naar hoe je energie kunt besparen. Dit zijn vrijwilligers die hiervoor een korte opleiding of training gevolgd heeft. Vaak kunnen ze meteen al iets voor je doen. Zoals het aanbrengen van tochtstrips, het plaatsen van radiatorfolie of het vervangen van je lampen door energiezuinige lampen. De hulp is gratis.

Hoe het werkt

Energiefixer vinden

Niet alle gemeenten hebben energiefixers, maar veel wel. Op Geldfit.nl kun je opzoeken wat er in jouw gemeente beschikbaar is. Staat jouw gemeente er niet tussen? Dan kun je ook je gemeente bellen om te vragen hoe ze jou verder kunnen helpen.

Naar het overzicht met energiefixers

Extra tips

 • Is er geen energiecoach of -fixer in jouw gemeente? Misschien is er wel een energieloket, waar je terecht kunt voor uitgebreider advies en hulp. Ook kunnen zij vragen beantwoorden over isoleren, soorten verwarming en subsidies. En je doorverwijzen naar bedrijven die het werk kunnen uitvoeren. Via Verbeterjehuis.nl kun je het energieloket bij jou in de buurt vinden.
Vind een energieloket
 • Maak je je erg zorgen om de energierekening? Het kan lastig zijn om ineens hogere energiekosten te betalen. En dat kan iedereen overkomen.
 • Bekijk de stappen die je kan ondernemen

  Meer tips voor thuis

  Bekijk alle tips
  Wonen

  Doe mee met een energiecoörporatie

  Dat is een groep mensen die samen aan de slag gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Goed voor het klimaat, je portemonnee én de buurt.

  Meer info
  Wonen

  Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

  Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Zo bespaar je geld en CO2-uitstoot. Bij Milieu Centraal kun je hier meer informatie over vinden.

  Meer info
  Wonen

  Verwarm de slaapverdieping niet

  In een koele ruimte slaap je lekkerder. En mocht je toch in een warm bed willen liggen, is een extra deken of elektrische deken nog altijd een energiezuinigere oplossing.

  Besparing: €90 per jaar

  Deze besparing geldt voor het helemaal niet meer verwarmen van de bovenverdieping in plaats van deze matig te verwarmen, in een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners. Bron: Milieu Centraal

  Andere uitgelichte tips

  Douch maximaal 5 minuten

  70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

  Besparing €35 per jaar

  De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal
  Meer info

  Isoleer je ramen en vloer

  Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

  Meer info

  Bespaar met een hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.

  Meer info