Een vrouw plaatst een brievenbusborstel om te isoleren.

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Hoe het werkt

Door de stijgende energieprijzen hebben meer mensen moeite om hun energierekening te betalen. De overheid heeft daarom geld beschikbaar gemaakt om energiefixers (of energiecoaches) in te zetten. De hulp is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen en mensen die wonen in slecht geïsoleerde huizen.

De energiefixers kijken samen met jou naar hoe je energie kunt besparen. Dit zijn vrijwilligers die hiervoor een korte opleiding of training gevolgd heeft. Vaak kunnen ze meteen al iets voor je doen. Zoals het aanbrengen van tochtstrips, het plaatsen van radiatorfolie of het vervangen van je lampen door energiezuinige lampen. De hulp is gratis.

Energiefixer vinden

Niet alle gemeenten hebben energiefixers, maar veel wel. Op Geldfit.nl kun je opzoeken wat er in jouw gemeente beschikbaar is. Staat jouw gemeente er niet tussen? Dan kun je ook je gemeente bellen om te vragen hoe ze jou verder kunnen helpen.

Extra tips

 • Is er geen energiecoach of -fixer in jouw gemeente? Misschien is er wel een energieloket, waar je terecht kunt voor uitgebreider advies en hulp. Ook kunnen zij vragen beantwoorden over isoleren, soorten verwarming en subsidies. En je doorverwijzen naar bedrijven die het werk kunnen uitvoeren. Via Verbeterjehuis.nl kun je het energieloket bij jou in de buurt vinden.

 • Maak je je erg zorgen om de energierekening? Het kan lastig zijn om ineens hogere energiekosten te betalen. En dat kan iedereen overkomen.

 • Meer tips voor Wonen

  Bekijk alle tips

  Gebruik je eigen tasje

  Er is een verbod op gratis plastic tasjes. Toch gebruiken we nog bijna 50 plastic tassen per jaar. Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.

  Probeer eens vleesvervangers

  Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

  Zoek een kringloopwinkel bij jou in de buurt

  Vind je een winkel fijner? Of ben je gewoon benieuwd wat er zoal in de buurt zit? Op de website van Allekringloopwinkels.nl vind je alle kringloopwinkels in jouw buurt.

  Andere uitgelichte tips

  Douch maximaal 5 minuten

  70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

  Besparing €35 per jaar

  De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

  Isoleer je ramen en vloer

  Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

  Bespaar met een hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.