Je ziet dat een man isolatieglas plaatst in een zolderkamer. Op de voorgrond staat nog een los kozijn met het isolatieglas.

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Aan de slag

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vastgemaakt. Vloerisolatie is al binnen een halve dag geregeld. Het werk vindt onder de vloer plaats. Zorg ervoor dat de kruipruimte goed bereikbaar is, dan kan het isolatiebedrijf er makkelijk bij. Daarna ruimt het bedrijf alles weer netjes op.

Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede, hoge isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,7. Je kan het isolatiebedrijf om advies vragen.

Op de website van Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over hoe vloerisolatie werkt, hoeveel het kost, welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw woning en meer tips. Ook kun je via Verbeterjehuis.nl bedrijven vinden die jouw vloer voor je kunnen isoleren.

Isolatieglas

Heb jij nog enkel glas of gewoon dubbel glas in jouw woning? Tegenwoordig is HR++ glas de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Ook bestaat er triple glas met drie glasplaten, en vacuümglas dat twee glasplaten heeft met een dunne vacuüm ruimte ertussen. Dit isoleert heel goed.

Isolatieglas in bestaande kozijnen is snel en eenvoudig aangebracht. Ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas is geen grote verbouwing. Het plaatsen duurt ongeveer een dag. Heb je veel ramen en laat je ook kozijnen vervangen, dan duurt het langer.

Op de website van Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over hoe isolatieglas werkt, hoeveel het kost, welk glas geschikt is voor jouw woning en meer tips. Ook kun je via Verbeterjehuis.nl bedrijven vinden die het isolatieglas voor je kunnen aanbrengen.

Subsidie

Als je je vloer of ramen gaat isoleren, kun je subsidie krijgen. Je krijgt alleen subsidie als je de klus uitbesteedt aan een professioneel bedrijf, niet voor doe-het-zelven. Meer informatie over subsidies vind je op Verbeterjehuis.nl.

Wat het oplevert

Vloerisolatie

Door je vloer te isoleren bespaar je zo’n 130 m3 gas per jaar. Dat is € 160 per jaar bij een gasprijs van € 1,20. Hoeveel jij kan besparen, hangt af van je gasprijs: als jouw gasprijs hoger is, bespaar je ook meer. (Bron: Verbeterjehuis.nl)

Isolatieglas

Als je je hele huis dubbel glas vervangt door HR++ glas, bespaar je tussen de €80 en €120 per jaar. Dat is bij een gasprijs van € 1,20. Als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is je besparing een stuk hoger. De exacte besparing hangt altijd af van je type woning en jouw gasprijs. Meer informatie over hoeveel je kunt besparen, vind je op Verbeterjehuis.nl.

Extra tips

  • Niet alleen ramen en je vloer zorgen voor tocht. Ook de brievenbus, het kruipluik of deuren kunnen kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Bekijk hoe je naden en kieren dichtmaakt. 

  • Je kunt ook zelf aan de slag met isoleren. Doe-het-zelf isoleren is zo’n 60% goedkoper dan het laten doen. Je betaalt namelijk alleen materiaalkosten, omdat je het werk zelf uitvoert. Op Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie hoe je zelf isoleren aanpakt.

Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Zet printers uit wanneer deze niet gebruikt worden

Want ook in slaapstand gebruikt een printer continu stroom. Als er meerdere printers zijn, overweeg dan één centraal geplaatste printer en houd de rest uit.

Maak gebruik van de subsidie voor een elektrische auto

Een elektrische auto aanschaffen kan een grote stap zijn. Daarom komen steeds meer verschillende en goedkopere elektrische auto’s op de markt. Ook zijn er subsidies voor particulieren voor het kopen of leasen van nieuwe en gebruikte (tweedehands) elektrische auto’s. Kijk op rvo.nl hoe je hiervan gebruik kunt maken.

Maak duurzame keuzes bij pakketjes ontvangen

Bij het ontvangen van je pakketje kun je vaak ook kiezen voor een afhaalpunt. Dan kan de bezorger een hoop pakketjes op één punt afleveren. Haal je pakketje daar lopend of op de fiets op. Wil je het toch thuis laten bezorgen? Zorg dan dat je thuis bent op het bezorgtijdstip, laat het bij je buren bezorgen of neem een brievenkast. Houd je het product? Zorg dan dat je de verpakking in de juiste afvalbak gooit.

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.