Maak naden en kieren dicht

Niet alleen deuren en ramen zorgen voor tocht, ook de brievenbus of het kruipluik kan kou naar binnen halen. Met tochtstrips, een brievenbusborstel en mogelijk wat kit los je dat makkelijk op. Je huis voelt zo warmer en je verspilt minder energie. Vergeet daarna niet je huis goed te ventileren voor gezonde lucht!

Aan de slag

'Naden en kieren' is een verzamelnaam voor allerlei plekken in huis die tocht veroorzaken. Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Naden zijn openingen tussen de vaste delen van je huis, bijvoorbeeld tussen het dak en de muur. Kieren zitten tussen de bewegende delen, vooral bij deuren of ramen die open kunnen. Naden en kieren opsporen kan je het beste doen op een koude dag met veel wind. De tochtplekken zijn dan makkelijker te vinden dan in de zomer. Hieronder vind je een aantal makkelijke manieren om zelf thuis naden en kieren op te sporen.

Ramen en deuren

Kieren in de sponning

Doe je buitenraam of buitendeur dicht en kijk goed naar de plek waar je raam of deur in de sponning valt. De sponning is de rand van het kozijn waar de deur of het raam invalt. Er is altijd ruimte tussen je deur of raam en de sponning van het kozijn. Die ruimte is een kier waardoor je huis warmte ‘lekt’ als er geen tochtwering in de sponning zit.

  • Zie je tochtband, tochtprofiel of een tochtstrip zitten? Kijk dan of die nog wel goed werkt. Als het niet meer helemaal heel is, als het materiaal niet meer flexibel is, overgeschilderd is of niet goed aansluit op het draaiende deel, dan is de kans ook groot dat er door deze kier tocht naar binnen komt.
  • Haal oude tochtband weg.
  • Markeer waar de tocht binnenkomt: daar moet de tochtwering geplaatst of vernieuwd worden. Kijk hier hoe je dat doet: Naden en kieren dicht voor minder tocht | Milieu Centraal.

Tocht opsporen

Weet je niet zeker of er tocht doorheen komt? Controleer dit dan op een winderige dag:

  • Sluit deze dag ramen, deuren en ventilatieroosters. Zet eventuele mechanische ventilatie tijdelijk uit. Laat de verwarming uit zodat de radiatoren afgekoeld zijn. Door de opstijgende warme lucht boven de radiatoren kan je anders de tocht uit kieren niet goed voelen.
  • Houd een wc-papiertje, of ander dun papiertje, met duim en wijsvinger vast op een paar centimeter voor de eventuele kier van het raam of de deur.
  • Kijk rondom het raam of de deur of het wc-papier door tocht beweegt. Check met het wc-papiertje of de tocht uit de kier van raam of deur komt of uit de naad van kozijn en muur.
  • Op plekken waar het wc-papiertje wappert, weet je zeker dat er koude lucht naar binnenkomt en warmte naar buiten verdwijnt. Dit kan je ook met een brandende kaars doen: kijk dan of het vlammetje wappert. Pas bij het gebruik van een kaars wel goed op voor brandgevaar.
  • Markeer waar de tocht binnenkomt: daar moet de tochtwering geplaatst of vernieuwd worden. Kijk hier hoe je dat doet: Naden en kieren dicht voor minder tocht | MilieuCentraal

Buitendeuren 

Bekijk ook de kier onder de buitendeuren. Voel je het hier waaien? Plaats dan een tochtborstel.

Tussen kozijn en muur

Kijk onder vensterbanken en op plekken waar kozijnen van ramen en buitendeuren overgaan in muren. Daar zit vaak een paar millimeter ruimte waar tocht van buiten naar binnen komt. Om dit zeker te weten, kun je het op een winderige dag controleren met dezelfde stappen als bij 'buitendeuren'. Dit gaat het beste als je eerst de kieren hebt gecheckt en de tochtwering van ramen en deuren in orde hebt gemaakt. 

Leidingen door de vloer en het dak

Vaak komt er tocht binnen langs leidingen en afvoeren door de vloer of het dak. Bijvoorbeeld in de meterkast, of leidingen die uit de vloer naar je verwarming gaan, leidingen achter en onder keukenkastjes, of door het dak en de gevel. Pak daarom een sterke zaklamp (of gebruik de lamp van je mobiele telefoon) en bekijk deze plekken. Vaak zie je snel of er ruimte zit rond de leiding. Als het hard waait, kun je binnen vaak met je hand al voelen waar de tocht bij de leiding vandaan komt. 

Het gat kun je dichten door het te vullen met een vezelmateriaal zoals glas- of steenwol, vlaswol, kokos, vilt, sisal of hennep. Gebruik je glas- of steenwol? Draag dan altijd handschoenen, een mondkapje en een t-shirt met lange mouwen ter bescherming.

Brievenbus en kattenluik

Check als het waait of er tocht door de brievenbus (en kattenluik) naar binnen komt. Dit voel je met je hand. Ook kun je het zien als het buiten donker is en je van binnen buitenlicht door de brievenbusnaad ziet schijnen. Plaats een brievenbusborstel aan de binnenkant van je brievenbus. Brievenbusborstels met een extra klep sluiten beter af dan die met alleen een borstel. Heb je een tuin? Met een buitenbus heb je helemaal geen last meer van tocht. Dan kun je de brievenbus in de voordeur of buitenmuur helemaal dichtmaken.

Wat het oplevert

Het dichtmaken van alle naden en kieren levert een jaarlijkse besparing op van €100. De besparing is berekend voor een eengezinswoning van gemiddelde grootte, met schuin dak en een HR-ketel. Afhankelijk van je woning, kan de besparing groter of kleiner zijn. Als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan (omdat het huis warmer aanvoelt), dan bespaar je nog meer. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3 (prijsplafond).

Bron: Milieu Centraal

Extra tips

Ga je je huis toch al laten isoleren? Naden en kieren worden vaak al dichtgemaakt bij de afwerking. Je bespaart dus geld door dit te combineren.

Is je huis goed geïsoleerd? En zijn alle naden en kieren dicht? Het is belangrijk om te blijven ventileren. Als je dat niet doet, raakt de lucht in huis vervuild en dat is slecht voor je gezondheid. Door te ventileren voorkom je ook schimmels en houtrot. Je kunt ook het isolatiebedrijf vragen om hier een oplossing voor de ventilatie te bedenken. Op MilieuCentraal.nl lees je meer over het nut van ventileren.

Extra tips

Meer tips voor thuis

Wonen

Houd warmte buiten met zonwering voor woon- en slaapkamer

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt. Doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen juist open en laat het lekker afkoelen.

Meer info
Wonen

Gebruik een radiatorventilator

Een radiatorventilator is een klein apparaatje dat je onderaan de verwarming kunt plaatsen en ervoor zorgt dat de warmte sneller door je huis wordt verspreid. Dat kost minder energie. Een radiatorventilator werkt alleen op een radiator met een dubbele of driedubbele plaat.

Wonen

Plaats een deurdranger

Wanneer deuren in huis automatisch dichtgaan, houd je de warmte in die kamer binnen. Ook heb je zo minder last van tocht.

Bekijk alle tips

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Meer info

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal
Meer info

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.

Meer info