Twee mannen installeren de buitenunit van een warmtepomp.

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.

Hoe het werkt

Een hybride warmtepomp haalt warmte vooral uit de buitenlucht of ventilatielucht. Deze warmte wordt afgegeven aan de verwarming in je huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.

Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de koud huis. De cv-ketel blijft zorgen voor het warme water in de badkamer en keuken.

Aan de slag

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Schaf je een warmtepomp aan, verbeter dan tegelijkertijd je isolatie. En vraag voordat je aan de slag gaat ook altijd advies op maat bij een installateur.

Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Op Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie.

Meer informatie over subsidies

Wat het oplevert

In een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen bespaar je zo'n 480 tot 1.080 euro per jaar op je energiekosten. De precieze besparing is afhankelijk van je energieprijs. In de tabel hieronder zie je welke prijzen worden gebruikt in de berekening. Zo kun je inschatten hoeveel je bespaart in jouw situatie. 

ApparaatEnergieverbruik voor verwarming en warm water per jaarEnergiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWhEnergiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel1.450 m3 gas + 240 kWh4.520 euro1.800 euro
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel690 m3 gas + 1.950 kWh3.440 euro1.320 euro
Je bespaart per jaar1.080 euro480 euro

Op Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over de berekeningen. Ook vind je er besparingen voor andere woningtypes.  

Meer informatie over besparen

Extra tips

  • Heb je al redelijke of goede isolatie? Dan is je isolatie waarschijnlijk voldoende voor een volledig elektrische warmtepomp. Met de sneltest van Milieu Centraal kun je dubbelchecken welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen.
Doe de sneltest
  • Ook als je in een appartement woont en te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Meer informatie vind je op Verbeterjehuis.nl.
Lees wat je met je VvE kunt doen

Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Sluit je aan bij Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen om voedselverspilling met de helft voor 2030 te verminderen. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten. Op de website staan tips voor verschillende sectoren. En je kan je aansluiten als stakeholder.

Bied klanten herbruikbare verpakking aan

Klanten worden steeds milieubewuster. Naast minder grondstoffen zorgen herbruikbare verpakkingen ook voor minder (plastic) afval.

Installeer een magneetkoppeling

Een magneetkoppeling verbindt installaties contactloos met de motor en is gemakkelijk regelbaar. Pompinstallaties besparen hiermee veel energie. Daarnaast voorkomt de koppeling trillingen en is een perfecte uitlijning niet meer nodig. Meer uitleg over de opbrengst vind je op de website van het Klimaatakkoord.

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.