Twee mannen installeren de buitenunit van een warmtepomp.

Bespaar met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt voor warmte in je huis en werkt samen met je cv-ketel. Je bespaart erdoor op je energierekening. En het mooie is: een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis.

Hoe het werkt

Een hybride warmtepomp haalt warmte vooral uit de buitenlucht of ventilatielucht. Deze warmte wordt afgegeven aan de verwarming in je huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.

Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Je zit dus nooit in de koud huis. De cv-ketel blijft zorgen voor het warme water in de badkamer en keuken.

Aan de slag

Een hybride warmtepomp kan altijd, in ieder huis. Maar hoe beter je gaat isoleren, hoe minder je cv-ketel hoeft bij te schakelen, en hoe minder aardgas je verbruikt. Schaf je een warmtepomp aan, verbeter dan tegelijkertijd je isolatie. En vraag voordat je aan de slag gaat ook altijd advies op maat bij een installateur.

Wil jij een hybride warmtepomp aanschaffen? Dan kun je gebruikmaken van subsidie. Zo wordt het kiezen voor een warmtepomp een stuk voordeliger. En wist je dat het ook mogelijk is om een lening aan te vragen voor het financieren van een warmtepomp? Op Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie.

Wat het oplevert

In een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen bespaar je zo'n 480 tot 1.080 euro per jaar op je energiekosten. De precieze besparing is afhankelijk van je energieprijs. In de tabel hieronder zie je welke prijzen worden gebruikt in de berekening. Zo kun je inschatten hoeveel je bespaart in jouw situatie. 

ApparaatEnergieverbruik voor verwarming en warm water per jaarEnergiekosten per jaar bij 3 euro/m3 en 0,70 euro/kWhEnergiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh
Hr-ketel1.450 m3 gas + 240 kWh4.520 euro1.800 euro
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel690 m3 gas + 1.950 kWh3.440 euro1.320 euro
Je bespaart per jaar1.080 euro480 euro

Op Verbeterjehuis.nl vind je meer informatie over de berekeningen. Ook vind je er besparingen voor andere woningtypes.  

Extra tips

  • Heb je al redelijke of goede isolatie? Dan is je isolatie waarschijnlijk voldoende voor een volledig elektrische warmtepomp. Met de sneltest van Milieu Centraal kun je dubbelchecken welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen.

  • Ook als je in een appartement woont en te maken hebt met een VvE, zijn er mogelijkheden om een warmtepomp te nemen. Meer informatie vind je op Verbeterjehuis.nl.

Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing €60 per jaar

De besparing van de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten, is gemiddeld 60 euro per jaar (45 m3 gas). Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. De besparing is gebaseerd op het verschil tussen nooit doen en altijd doen en het matig verwarmen van de slaapverdieping(en). In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal

Koop kleding die lang meegaat

Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor tijdloos design. Wil je toch meer de mode volgen? Combineer dan tijdloze items met trenditems, zoals accessoires. Kijk ook in vintage winkels, want trends herhalen zich. En tweedehands kleding heeft z’n kwaliteit sowieso bewezen, dus van deze kleding weet je dat het langer meegaat.

Koop maatschappelijk verantwoord in

Bij het inkopen van spullen of diensten voor jouw bedrijf of organisatie kan je rekening houden met sociale, innovatieve en duurzame aspecten. Dat heet Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Voor catering zijn er MVI-criteria opgesteld waar je op kan letten. De criteria hebben te maken met sociale impact, duurzaamheid en gezondheid.

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.