Verzamel persoonlijke tips
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het repareren, verkopen of weggeven van jouw spullen? Of wil je juist weten hoe je tweedehands spullen vindt? Verzamel persoonlijke tips mét stap-voor-stap uitleg. Zo kun je morgen al beginnen.
Weggeven
- Hoe geef je je spullen lokaal weg?
- Hoe organiseer je een ruilfeestje?
- En waar moet je op letten bij de textielbak?
Repareren
- Hoe repareer je elektrische apparaten?
- Waar kun je terecht voor hulp?
- En hoe leer je je kleding te repareren?
Verkopen
- Hoe schrijf je een goede advertentie?
- Via welke platformen kun je je spullen verkopen?
- En hoe bepaal je de prijs?
Tweedehands kopen
- Waar scoor je tweedehands spullen?
- Hoe herken je kwaliteit?
- En kun je klussen met tweedehands materialen?
Spullen een tweede leven geven. Een goede gewoonte.
De bank, onze spijkerbroeken en telefoons. Het kost allemaal energie, water en grondstoffen om te maken én te vervoeren. Wist je dat zo’n 12 procent van de CO2 die we thuis uitstoten, komt door nieuwe spullen en kleding? Daarom is spullen een tweede leven geven een goede gewoonte. En het fijne is: het geeft ook een goed gevoel. Voor jezelf, als je bijvoorbeeld lekker aan het klussen bent geslagen. Voor de aarde, als je zuiniger met je spullen omgaat. En voor de ander, als jouw spullen een nieuwe eigenaar krijgen. Doe je ook mee?
Julia kijkt in een blender. Haar vader, Ewout, houdt die voor haar gezicht. Hij staat in de keuken op een trapje en samen zijn ze spullen aan het uitzoeken. Ze overleggen wat ze met de blender moeten doen. Vervolgens zie je dat de vader aan de slag gaat met het repareren van de blender. Hij pakt er een schroevendraaier bij. Daarna zie je dat er een rode smoothie in de blender wordt gemaakt. Want hij werkt weer! Julia houdt stralend de smoothie omhoog.
Inmiddels staan vader en dochter in de schuur. Julia houdt een tafeltje vast. Wat zullen ze daarmee doen? Daarna wordt de deurbel ingedrukt. De vader doet open en geeft het tafeltje aan de nieuwe koper. Het tafeltje is verkocht. De vader houdt de opbrengst omhoog: 20 euro!
Ze staan weer in de schuur. De vader haalt een gele blouse uit een plastic doos. Hij houdt de blouse voor en laat Julia kijken. Dan komt een vriendin van Julia de schuur binnen. Ze wijst naar zichzelf, want misschien is de blouse iets voor haar? De video eindigt weer in de keuken. De vriendin van Julia is aan tafel geschoven en laat zien hoe de blouse staat. Daarna zie je het logo van Zet ook de Knop om.
Ewout: Tja, wat doen we hiermee?
Julia: Nou, liever repareren dan een nieuwe bestellen toch?
Julia: En wat doen we met deze?
Ewout: Liever verkopen dan slopen!
Ewout: Wow, deze kan nog wel toch?
Julia: Of naar de kringloop?
Naam: Of… misschien naar mij?
Voice-over: Je spullen een tweede leven geven, een goede gewoonte. En beter voor de aarde. Ewout: Leuke blouse!
Naam: Dank je.
Bekijk hoe anderen het aanpakken
Over Zet ook de knop om
Onze aarde warmt op. Dat heeft schadelijke gevolgen voor het leven van mensen, dieren en de natuur. We werken al hard om die snelle verandering af te remmen. Maar we moeten nog meer doen. Veel Nederlanders willen iets doen maar weten niet goed waar te beginnen. Met Zet ook de knop om laten we daarom zien wat mensen thuis en bedrijven en organisaties kunnen doen. En helpen we ze op weg met tips en advies.