Zorg voor goede laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen

Zorg voor goede laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen

En dan niet alleen op werk, maar ook thuis. Dit maakt elektrisch rijden makkelijk en dus aantrekkelijk.

Aan de slag

Als je als werkgever een bedrijfspand hebt met meer dan 20 parkeerplaatsen, dan ben je al verplicht om minimaal één laadpaal op kantoor te hebben. Elektrisch rijden kun je verder stimuleren door extra laadvoorzieningen te creëren én thuis een laadpaal te bekostigen voor je werknemers.

Het is wel verstandig om op kantoor een vergoeding te vragen voor het laden. Breng je een vergoeding in rekening die lager ligt dan het marktconforme tarief, dan ziet de belastingdienst dit als loon in natura. Dit zou je dan onder moeten brengen binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR).

Een andere reden om wel een tarief te vragen is dat je wilt beperken dat medewerkers laden die eigenlijk geen acute laadbehoefte hebben. Hierdoor zijn laadpalen vaak bezet en grijpen medewerkers die écht moeten laden te vaak mis.

De berekening

Wat het oplevert

Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Door over te stappen naar fossielvrije leaseauto’s bespaar je zo 15 tot 20% van je totale CO2-uitstoot. De switch levert dus direct duurzaam resultaat op. Heeft jouw organisatie de mogelijkheid om de auto met groene stroom te laden? Dan groeit je besparing nog verder!

Wat kost het?

De kosten per laadpaal bedragen zo'n €2.000. Houd er rekening mee dat de kosten oplopen zodra er een netverzwaring nodig is. Piekbelasting op het net beperken? Maak dan gebruik van zogenaamde loadbalancers.

Extra tip


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips

Maak gebruik van diensten in plaats van producten

Je kunt bijvoorbeeld licht inkopen (product as a service) in plaats van lampen. Dat geeft producenten van lampen een prikkel om lampen te ontwikkelen die zo lang mogelijk meegaan mét een verdienmodel.

Doe mee met een energiecoörporatie

Dat is een groep mensen die samen aan de slag gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Goed voor het klimaat, je portemonnee én de buurt.

Sluit je aan bij Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen om voedselverspilling met de helft voor 2030 te verminderen. Daarmee houden we in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten. Op de website staan tips voor verschillende sectoren. En je kan je aansluiten als stakeholder.