Kies voor een groener parkeerbeleid
Met slimme maatregelen zorg je ervoor dat er minder parkeerplekken nodig zijn en medewerkers eerder de fiets of trein pakken.
Aan de slag
- Reguleer het parkeren. Heeft jouw organisatie een eigen parkeerterrein? Bepaal transparant en duidelijk wie om welke reden wel of geen recht heeft op een parkeerplaats. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van reisafstand (geen parkeerplek onder de 15 km of juist boven de 50 km) of werktijden (wel een parkeerplek bij avond- en nachtdiensten of op rustige dagen en tijden). Slimme slagbomen plaatsen helpt je om het parkeren te reguleren volgens de gemaakte afspraken.
- Vergoed parkeren op afstand. Bijvoorbeeld op een P+R-terrein of een gehuurde parkeerruimte verder weg. Zorg wel dat je het aanvullend vervoer voor het laatste stuk naar de werklocatie goed regelt.
- Voer betaald parkeren in of schaf de parkeervergoeding af. Betaald parkeren vermindert de parkeerdruk met gemiddeld 15 tot 30%.
- Stimuleer groen gedrag. Bijvoorbeeld door medewerkers die carpoolen of elektrisch rijden gratis te laten parkeren. En je zorgt natuurlijk voor een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Meer slimme maatregelen vind je op de website van Zo Werkt Het.
Wat het oplevert
Parkeren is nooit gratis. Al denken je medewerkers dat misschien wel. Een parkeerplaats kost gemiddeld € 1.000 per jaar. En in de stad lopen die kosten nog verder op. Met de invoering van betaald parkeren verdien je (een deel van) de parkeerkosten terug. Door je parkeerbeleid te reguleren draag je bovendien bij aan een duurzame bedrijfsvoering. Biedt jouw bedrijf alleen parkeerplaatsen aan voor medewerkers die elektrisch rijden? Dan daalt de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer door auto’s met gemiddeld 16,8%. Ook andere parkeerrestricties hebben invloed op de CO2-uitstoot: medewerkers zullen dan eerder de fiets of trein pakken.
Extra tip
Staan je bedrijfsauto’s vaak stil? Denk dan eens aan de aanschaf van deelauto’s. Dat bespaart parkeerruimte en leasekosten.