Vrouw reist met het openbaar vervoer naar werk. Ze kijkt naar buiten en luistert naar muziek.

Stimuleer ov-gebruik

Vaker de bus, tram, trein en/of metro nemen is vergeleken met de auto milieuvriendelijker en waarschijnlijk goedkoper. Zeker bij stijgende brandstofprijzen. Met slimme maatregelen kun je het voor medewerkers extra aantrekkelijk maken voor het ov te kiezen.

Aan de slag

Begin bij nieuwe medewerkers: geef hen de eerste drie maanden alleen de keuze voor een ov-vergoeding. Pas daarna kunnen zij kiezen voor een auto van de zaak of kilometervergoeding voor de auto. De ervaring leert dat 70% van de nieuwe collega’s na deze periode gebruikt blijft maken van het ov.

Gaat jouw bedrijf of organisatie uitbreiden of verhuizen? Dat is een ideaal verandermoment! Kies zo mogelijk voor een nieuwe locatie die goed bereikbaar is met het ov. Ook kun je inspelen op ingrijpende wegwerkzaamheden of grote evenementen in de buurt. Besteed aandacht aan alternatieve reismogelijkheden, bijvoorbeeld met extra promotie of korting op ov en P+R. Maak het ov een aantrekkelijke keuze door alle ov-kosten van werknemers te vergoeden, een persoonlijk reisadvies te geven, een mobiliteitskaart te verstrekken en ook deelvervoer te faciliteren en vergoeden.

Wat het oplevert

Ov-reizen leveren een directe en indirecte kostenbesparing op. Denk aan parkeerkosten en het benutten van ov-reistijd als werktijd. Daarnaast draagt ov-gebruik bij aan duurzaamheid. Wist je dat de CO2-uitstoot van treingebruik 75% lager ligt dan van de auto? Bij elektrische bussen is dit zelfs 90% lager.

Extra tip

Verleid medewerkers met extraatjes, zoals een upgrade naar eersteklas reizen of privégebruik van het ov-abonnement.

Meer tips of verder lezen? Kijk op www.zowerkthet.nl.


Meer tips voor bedrijven en organisaties

Bekijk alle tips
Reizen en vervoeren

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info
Reizen en vervoeren

Stimuleer elektrisch vervoer

Overstappen naar fossielvrije leaseauto’s bespaart al 15 tot 20% van de totale CO2-uitstoot. Wil jij als werkgever de stap naar elektrisch rijden maken? Er zijn verschillende subsidies en regelingen die het betaalbaarder maken.

Meer info
Reizen en vervoeren

Kies de internationale trein

Voor Europese vliegreizen is de internationale trein een goed duurzaam alternatief. De reistijd is op sommige trajecten al minstens net zo aantrekkelijk als het vliegtuig. Onderweg kun je werken en de CO2-uitstoot is vele malen lager. Stel jezelf ook de vraag of er daadwerkelijk gereisd moet worden, of dat de bijeenkomst ook digitaal kan plaatsvinden.

Andere uitgelichte tips

Stimuleer fietsgebruik

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor werkgevers, werknemers, het milieu én de gehele samenleving. En nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar €0,23 per km, wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Meer info

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info

Maak thuiswerken aantrekkelijk

Als je thuiswerkt heb je minder reistijd. Biedt jouw werk de mogelijkheid om (deels) thuis te werken? Dan kan dit een effectieve maatregel zijn om tijd en geld te besparen en tegelijkertijd CO2-uitstoot te verminderen.

Meer info