Foto van twee OV-fietsen die aan de reling van een brug staan geparkeerd.

Stimuleer fietsgebruik

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor werkgevers, werknemers, het milieu én de gehele samenleving. En nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar €0,23 per km, wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Aan de slag

Wist je dat 25% van de autoforenzen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel? Forenzen zijn werknemers die dagelijks van huis naar werk reist. De fiets vormt een goed alternatief. Bijna 1 op de 2 autorijders werkt op minder dan 15 km afstand van huis. Prima te doen met een fiets of e-bike! Fietsen wordt dan ook steeds populairder: van de 8,6 miljoen werkenden in Nederland komt gemiddeld 30% met de fiets naar het werk.

Maak het voor hen financieel aantrekkelijk om te kiezen voor de fiets, bijvoorbeeld met de lease-fietsregeling. Of zet de werkkostenregeling in om je werknemers te ondersteunen bij de aanschaf van een fiets. Denk ook aan de reiskostenvergoeding: fietskilometers kun je onbelast vergoeden tot €0,23 per km, óók als medewerkers dichtbij wonen of al een ov-kaart hebben. Je kunt daarnaast kiezen voor deelfietsen: vergoed het abonnement van een deelfietsaanbieder of regel een pool met eigen bedrijfsfietsen.

Meer over financiële regelingen om fietsen te stimuleren, lees je op Daszogefietst.nl.

Wat het oplevert

Fietsende medewerkers zijn fitter, productiever en minder vaak ziek. Met de rekentool van Werken in Beweging bereken je direct hoeveel geld je bespaart als meer medewerkers vaker gaan fietsen. De fiets pakken is bovendien beter voor het milieu, zorgt voor minder drukte op de weg én minder behoefte aan parkeerruimte.

Extra tip

Investeer in faciliteiten die fietsen bevorderen, zoals een goede fietsenstalling, kluisjes en douches.


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips

Verminder je CO2-uitstoot met elektrisch rijden

Elektrisch rijden is goed voor het klimaat, omdat de CO2-uitstoot van een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld ongeveer 60% lager is dan die van een brandstofauto. Ook komen er geen ongezonde gassen uit de uitlaat en verminder je geluidshinder in steden. Als je het kan betalen, overweeg dan om elektrisch te gaan rijden.

Zet ‘s avonds de thermostaat op 15 graden

Doe dat een uur voordat je naar bed gaat. En is er overdag niemand thuis? Laat de thermostaat dan ook op 15 graden. Dan hoeft het huis niet op de warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Besparing €60 per jaar

De besparing van de thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten, is gemiddeld 60 euro per jaar (45 m3 gas). Deze besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning uit 1970 met 2 bewoners en verwarming met HR-ketel. De besparing is gebaseerd op het verschil tussen nooit doen en altijd doen en het matig verwarmen van de slaapverdieping(en). In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger. In kleine, goed geïsoleerde woningen is de besparing minder. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je verbruik en contract. Bron: Milieu Centraal

Huur kleding voor speciale gelegenheden

Uitgenodigd voor een trouwerij of een gala op de planning? De outfit die je draagt doe je vaak maar één keer aan. Dan kun je er ook aan denken om kleding te huren in plaats van iets te kopen. Dat kan via kledingbibliotheken, zoals Lena Library.