Stimuleer fietsgebruik

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor werkgevers, werknemers, het milieu én de gehele samenleving. En nu de kilometervergoeding omhoog is gegaan naar €0,23 per km, wordt fietsen naar het werk nóg aantrekkelijker.

Aan de slag

Wist je dat 25% van de autoforenzen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel? Forenzen zijn werknemers die dagelijks van huis naar werk reist. De fiets vormt een goed alternatief. Bijna 1 op de 2 autorijders werkt op minder dan 15 km afstand van huis. Prima te doen met een fiets of e-bike! Fietsen wordt dan ook steeds populairder: van de 8,6 miljoen werkenden in Nederland komt gemiddeld 30% met de fiets naar het werk.

Maak het voor hen financieel aantrekkelijk om te kiezen voor de fiets, bijvoorbeeld met de lease-fietsregeling. Of zet de werkkostenregeling in om je werknemers te ondersteunen bij de aanschaf van een fiets. Denk ook aan de reiskostenvergoeding: fietskilometers kun je onbelast vergoeden tot €0,23 per km, óók als medewerkers dichtbij wonen of al een ov-kaart hebben. Je kunt daarnaast kiezen voor deelfietsen: vergoed het abonnement van een deelfietsaanbieder of regel een pool met eigen bedrijfsfietsen.

Meer over financiële regelingen om fietsen te stimuleren, lees je op Daszogefietst.nl.

Naar Daszogefietst.nl
Aan de slag

Wat het oplevert

Fietsende medewerkers zijn fitter, productiever en minder vaak ziek. Met de rekentool van Werken in Beweging bereken je direct hoeveel geld je bespaart als meer medewerkers vaker gaan fietsen. De fiets pakken is bovendien beter voor het milieu, zorgt voor minder drukte op de weg én minder behoefte aan parkeerruimte.

Naar de rekentool

Extra tip

Investeer in faciliteiten die fietsen bevorderen, zoals een goede fietsenstalling, kluisjes en douches.


Meer tips voor bedrijven en organisaties

Bekijk alle tips
Reizen en vervoeren

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info
Reizen en vervoeren

Stimuleer wandelen

Meer lopen is goed voor je lijf én je brein. Het werkt stressverlagend en verhoogt zowel je productiviteit als je creativiteit. Daarnaast is lopen natuurlijk ook een duurzame keus! Met slimme ideeën maak je wandelen naar werk aantrekkelijker.

Meer info
Reizen en vervoeren

Stimuleer elektrisch vervoer

Overstappen naar fossielvrije leaseauto’s bespaart al 15 tot 20% van de totale CO2-uitstoot. Wil jij als werkgever de stap naar elektrisch rijden maken? Er zijn verschillende subsidies en regelingen die het betaalbaarder maken.

Meer info

Andere uitgelichte tips

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Meer info

Stimuleer ov-gebruik

Vaker de bus, tram, trein en/of metro nemen is vergeleken met de auto milieuvriendelijker en waarschijnlijk goedkoper. Zeker bij stijgende brandstofprijzen. Met slimme maatregelen kun je het voor medewerkers extra aantrekkelijk maken voor het ov te kiezen.

Meer info

Maak thuiswerken aantrekkelijk

Als je thuiswerkt heb je minder reistijd. Biedt jouw werk de mogelijkheid om (deels) thuis te werken? Dan kan dit een effectieve maatregel zijn om tijd en geld te besparen en tegelijkertijd CO2-uitstoot te verminderen.

Meer info