Vrouw is thuis aan het werk in een lichte ruimte. Ze kijkt lachend naar het laptopscherm.

Maak thuiswerken aantrekkelijk

Als je thuiswerkt heb je minder reistijd. Biedt jouw werk de mogelijkheid om (deels) thuis te werken? Dan kan dit een effectieve maatregel zijn om tijd en geld te besparen en tegelijkertijd CO2-uitstoot te verminderen.

Aan de slag

Er zijn verschillende maatregelen die thuiswerken aantrekkelijker maken. Lever bijvoorbeeld een bureaustoel, bureau en een extra scherm. Denk ook aan een thuiswerkvergoeding, een beloning of tegemoetkoming voor het thuiswerken. Met heldere afspraken maak je duidelijk wat er op kantoor moet gebeuren en welk werk thuis gedaan kan worden. Ook kun je (realtime) laten zien hoe druk het is op kantoor. Wil je zeker weten dat je tegemoet komt in de wensen van jouw medewerkers? Onderzoek de wensen van de thuiswerkmensen dan via een enquête.

Wat het oplevert

Elke niet-gemaakte rit zorgt direct voor minder CO2-uitstoot. Bovendien bespaar je als werkgever op kosten voor woon-werkverkeer. En die besparing kan aardig oplopen, want in veel organisaties vormen woon-werkreizen en zakelijke reizen de tweede of derde grootste kostenpost. Daarnaast ervaren veel werknemers een betere werk-privébalans als zij regelmatig kunnen thuiswerken.

Extra tip

Hybride werken vraagt om een andere manier van leidinggeven dan bij volledig op locatie werken. Leidinggevenden hebben door de toename in thuiswerken minder direct zicht op de werkzaamheden en werktijden van medewerkers, de samenwerking tussen collega’s en hoe medewerkers in hun vel zitten. Begeleid leidinggevenden in de aansturing van teams die hybride werken. Op www.zowerkthet.nl vind je hiervoor handige tips en tools.


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips

Vind een deelauto bij jou in de buurt

Als je op zoek bent naar deelauto’s in heel Nederland, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Greenwheels en MyWheels. Ook is er in bijna alle gemeenten in Nederland de mogelijkheid om deelauto’s van particulieren te huren. Dit kan bijvoorbeeld via SnappCar.

Gooi verpakkingen los weg

Sommige verpakkingen zijn gemaakt van verschillende materialen. Zoals een yoghurtbakje met een papieren wikkel en een aluminium deksel. Als je dit als één geheel weggooit, is dit moeilijk te recyclen door het afvalverwerkingsbedrijf. Zorg daarom dat je je alle verschillende materialen van elkaar los maakt en op de juiste plek wegwerpt. En prop verpakkingen niet in elkaar. Lekker los van elkaar is lekker recyclebaar!

Onderhoud je spullen

Door bijvoorbeeld je waterkoker af en toe te ontkalken, duurt het minder lang voor het water kookt. Hierdoor bespaar je energie en heb je minder kans dat de waterkoker kapot gaat door kalk. Het is dus een goed idee om je spullen te onderhouden. Hoe je verschillende apparaten onderhoudt, vind je op gebruikershandleiding.nl.