Vrouwenhand houdt een herbruikbare tas vast gevuld met groenten.

Gebruik een herbruikbaar tasje

Ga je winkelen of boodschappen doen? Dan is een herbruikbare tas de meest bewuste keuze. Zo kun jij al je spullen veilig van A naar B vervoeren én denk je aan het milieu. De voordelen van een herbruikbare tas lees je hieronder.

Beter voor het milieu

Sinds 2016 is er een verbod op plastic tasjes vanwege de schade aan de aarde. Plastic tasjes zijn namelijk slecht te recyclen, waardoor een groot deel in ons water of in de natuur terechtkomt. Sinds het verbod zijn winkels verplicht om je te laten betalen voor een tasje. Omdat een herbruikbare tas lang meegaat, is de invloed op het milieu veel minder groot. 

Ze gaan lang mee

Een herbruikbare tas is een stuk sterker dan een plastic (of papieren) tas. De naam zegt het al: hij is herbruikbaar. Plastic en papieren tassen scheuren snel of de handvatten breken. Dit zorgt ervoor dat je tasje al snel bij het afval belandt.

Een stuk goedkoper

Voor een plastic tas betaal je gemiddeld €0,15 of €0,20 cent. Als je alle ritjes naar de supermarkt bij elkaar optelt, dan kosten de plastic tasjes bij elkaar best veel geld. Een herbruikbare tas koop je maar één keer, tenzij je er meerdere in gebruik hebt.

Altijd een tas bij de hand

Een herbruikbare tas kun je heel klein opvouwen. Hierdoor kun je hem makkelijk in je handtas, rugzak of jaszak doen. Zo vergeet je hem minder snel en sta je nooit met lege handen bij de kassa. Wel zo handig, toch?

Herbruikbare tas vergeten?

Het kan gebeuren dat je je tas vergeet. Een papieren tas is net zo belastend voor het milieu. Daarnaast scheurt papier snel, bijvoorbeeld door een regenbui. Probeer een nieuwe herbruikbare tas aan te schaffen. Die kun je vervolgens aan iemand anders geven of zelf gebruiken bij meerdere boodschappen. 

Deze tip is samengesteld met behulp van informatie van MilieuCentraal.nl.


Meer tips voor Spullen

Bekijk alle tips
Neem je eigen beker of waterfles mee

Neem je eigen beker of waterfles mee

Drink je een kop koffie, thee of water onderweg? Kies voor een meeneembeker- of fles.

Bekijk de tip
Plak een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker op je brievenbus

Plak een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker op je brievenbus

Een Nee-Nee sticker scheelt ruim 1.000 folders per brievenbus per jaar! Bestel de sticker bij je gemeente.

Bekijk de tip
Zo gooi je verpakkingen goed weg

Zo gooi je verpakkingen goed weg

Door verpakkingen op de juiste manier weg te gooien, zorg je ervoor dat ze beter recyclebaar zijn.

Bekijk de tip