Maak fietsen financieel aantrekkelijk met de leasefietsregeling

Maak fietsen financieel aantrekkelijk met de leasefietsregeling

Voor de werknemers kost een fiets netto minder. En als werkgever stimuleer je fietsen kostenneutraal.

Aan de slag

Bij een bruto-netto-leasefietsregeling sluit als werkgever een overeenkomst met een leasefietsaanbieder. De kosten van de leasefiets betaal jij als werkgever, maar je houdt vervolgens hetzelfde bedrag in van het brutosalaris van de medewerker.

Zo kost het jou als werkgever niets. De medewerker heeft het voordeel dat de fiets uit zijn bruto-salaris wordt betaald en hem netto dus een stuk minder kost. Een ander voordeel is dat de leasefietsregeling niet onder de werkkostenregeling valt. Dus ook als deze al vol zit, kun je nog steeds fietsgebruik stimuleren.

Let op: als je een leasefiets faciliteert mag je geen onbelaste kilometervergoeding geven voor ritten met die fiets.

De berekening

Wat levert het op?

CO2-besparing: Stel dat een automobilist op 10 km afstand woont. Deze werknemer reist dan gemiddeld 214 werkdagen x 10 km x 2 (retour) = 4.280 km. Door te gaan fietsen, bespaart deze werknemers 4.280 x 147 gram CO2 (uitstoot van een gemiddelde benzineauto per km) = 629 kg CO2. Hiervoor zou je ongeveer 30 bomen moeten planten (een boom haalt 21 kg CO2 per jaar uit de lucht).

Kostenbesparing: Als werkgever betaal je tot wel 20% minder voor sociale lasten, zoals verzekeringen. Dit komt omdat je deze sociale lasten over het brutoloon betaalt, en dat wordt door de leasefiets lager. Investeren in meer fietsgebruik levert daarnaast productievere en gezondere medewerkers op. Werknemers op de fiets hebben jaarlijks gemiddeld 1,3 dagen minder ziekteverzuim. Met de rekentool van Werken in Beweging bereken je direct hoeveel geld je bespaart als meer medewerkers vaker gaan fietsen. Daarnaast kun je besparen op je parkeerkosten: op één auto-parkeerplaats passen 10 fietsen.

Wat kost het?

De maatregel kost jou als werkgever niets.


Meer tips voor Reizen en vervoeren

Bekijk alle tips

Gebruik de cruise control

Met de cruise control (aan) rij je automatisch met een gelijkmatige snelheid. Zo rij je tot wel 5% zuiniger op de snelweg. Heb je geen cruise control? Let er dan op dat je niet te vaak je snelheid laat zakken en weer gas bij moet geven.
Impact:
Investering:

Houd rekening met de vrachtwagenheffing vanaf 2026

Met de vrachtwagenheffing gaan eigenaren van vrachtwagens per gereden kilometer betalen voor het gebruik van de weg. Hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief.

Bereken hoeveel je bespaart met duurzame alternatieven voor de auto

Denk je na over de aanschaf van een auto en wil je weten wat dit zou kosten in vergelijking met duurzame alternatieven? Zoals OV, fiets of deelauto? Dit kun je berekenen met de tool Wat kost een auto mij (en het klimaat) van Milieu Centraal.