Man haalt iets uit de printer op kantoor.

Slim omgaan met stroom op de werkvloer

Als bedrijf of organisatie gebruik je dagelijks veel apparaten en elektriciteit. Met kleine aanpassingen in instellingen of in de manier waarop apparaten en systemen worden gebruikt, kun je al snel een stuk zuiniger omgaan met stroom. Beter voor het milieu én kostenbesparend!

Zet printers uit

Want ook in slaapstand gebruikt een printer continu stroom. Als er meerdere printers zijn, overweeg dan één centraal geplaatste printer en houd de rest uit.

Installeer bewegingssensoren

Nooit meer vergeten om een lamp uit te doen, omdat ze al vanzelf uitgaan. Met bewegingssensoren regel je verlichting automatisch op basis van activiteit in de ruimte.

Zet de verwarming laag in ruimtes die niet (of nauwelijks) gebruikt worden

In kantoren, scholen of andere gebouwen staat soms de verwarming aan terwijl het gebouw niet in gebruik is. Zet daarom de verwarming laag buiten kantoortijden en in ruimtes die je niet gebruikt. Dit kan natuurlijk ook automatisch met een tijdschakelaar.

Zet de ventilatie ‘s nachts uit

Frisse lucht is belangrijk voor een gezonde werkomgeving. Maar 24 uur per dag ventileren is niet nodig. Laat de ventilatie daarom in de nacht gewoon uit staan. Dat scheelt weer energiekosten.

Zet verlichting uit

Vaak staat in kantoren, scholen of andere gebouwen de verlichting aan wanneer het gebouw niet in gebruik is. Zet daarom de verlichting uit buiten kantoortijden en in ruimtes die je niet gebruikt (zolang dit veilig kan). Denk ook aan lampen op het buitenterrein.

Zet roltrappen vaker uit

Als er niemand gebruik van maakt, hoeven ze ook niet aan te staan. Je kunt ook investeren in automatische bewegingssensoren, waardoor de roltrap in ‘slaapmodus’ gaat wanneer er geen beweging wordt gezien.

Controleer je verbruik regelmatig

Wanneer je je energiegebruik kent en in de gaten houdt, herken je eerder afwijkingen en kun je er eerder naar handelen. Als je een slimme meter hebt, heb je online inzicht in je gebruik. Vergelijk bijvoorbeeld je energiegebruik op een dag dat je dicht bent met een dag dat je open bent om te kijken naar sluipverbruik.

Controleer de grootte van je hoofdschakelaar

Je bedrijfsinstallatie is gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Daartussen zit de hoofdzekering. De grootte van de aansluiting is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe groter, hoe hoger de maandelijkse lasten. Is die hoofdaansluiting hoger dan het stroomverbruik? Dan kan het de moeite zijn om deze aansluiting te verlagen.


Bekijk hoe anderen het aanpakken

MKB Klimaatwerk helpt ondernemers verduurzamen
Ervaringsverhaal
MKB Klimaatwerk helpt ondernemers verduurzamen

Ondernemers spelen een grote rol bij de overgang naar een duurzamere economie. Maar welke stappen kunnen zij zetten om hun steentje bij te dragen? Met de Regelhulp MKB Klimaatwerk worden ondernemers op weg geholpen.

Lees het verhaal
Amsterdamse wijk Republica ontlast stroomnet dankzij lokaal energiesysteem
Ervaringsverhaal
Amsterdamse wijk Republica ontlast stroomnet dankzij lokaal energiesysteem

Republica Amsterdam: één gedeelde stroomaansluiting, een slim lokaal energiesysteem en minimale netbelasting.

Lees het verhaal
Een duurzame toekomst voor De Graafstroom met warmtepompen
Ervaringsverhaal
Een duurzame toekomst voor De Graafstroom met warmtepompen

Door warmtepompen heeft de Graafstroom het productieproces efficiënter en milieuvriendelijker gemaakt. Warmte wordt hergebruik in plaats van dat het verloren gaat.

Lees het verhaal

Meer tips voor Kantoren en gebouwen

Bekijk alle tips
Voorkom warmteverlies met deze tips

Voorkom warmteverlies met deze tips

Met de juiste aanpak kun je warmteverlies beperken en direct besparen. Deze tips helpen je om effectief aan de slag te gaan!

Bekijk de tip
Duurzaam omgaan met verlichting? Zo doe je dat!

Duurzaam omgaan met verlichting? Zo doe je dat!

Met kleine tips en praktische aanpassingen kun je een stuk zuiniger omgaan met de verlichting.

Bekijk de tip
Energiezuinig en efficiënt verwarmen

Energiezuinig en efficiënt verwarmen

In de winter kan het flink koud worden op kantoor. Hoe ga je op een duurzame manier om met verwarmen?

Bekijk de tip