Alle tips voor kantoren en gebouwen

Kantoren en gebouwen
Makkelijk besparen, energie besparen en winter

Zet de thermostaat maximaal op 19 graden

Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. Informeer medewerkers over deze temperatuurswijziging, zodat zij zich warmer kunnen aankleden. Is er een ruimte waar mensen veel bewegen tijdens hun werk? Dan kan de verwarming daar misschien nog een graadje lager.

Kantoren en gebouwen
Grote aanpak, zomer en winter

Kijk of je samen energie kunt besparen

Bijvoorbeeld door samen energieadvies inwinnen, tips uit te wisselen, of gezamenlijk voordelig in te kopen. Zit jouw bedrijf op een bedrijventerrein? Kijk dan of jullie met het hele bedrijventerrein aan de slag kunnen. Bekijk het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen voor inspiratie en ondersteuning.

Meer info
Kantoren en gebouwen
Winter en makkelijk besparen

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.

Meer info
Kantoren en gebouwen
Energie besparen

Isoleer pijpen en leidingen

Geïsoleerde pijpen en leidingen zorgen ervoor dat warmte niet ontsnapt aan de omgeving. Daardoor bespaar je energie. Isolatie helpt daarnaast roestvorming te voorkomen, waardoor systemen langer meegaan. Meer informatie vind je bij RVO.

Meer info
Kantoren en gebouwen
Grote aanpak

Installeer een magneetkoppeling

Een magneetkoppeling verbindt installaties contactloos met de motor en is gemakkelijk regelbaar. Pompinstallaties besparen hiermee veel energie. Daarnaast voorkomt de koppeling trillingen en is een perfecte uitlijning niet meer nodig. Meer uitleg over de opbrengst vind je op de website van het Klimaatakkoord.

Meer info
Kantoren en gebouwen
Grote aanpak, winter en zomer

Pas je bedrijventerrein aan op het klimaat

Door klimaatverandering krijgen bedrijventerreinen vaker te maken met schade en overlast. Het is niet alleen verstandig om minder CO2 uit te stoten, maar ook om je terrein aan te passen aan het klimaat. Dat wordt klimaatadaptie genoemd. Vergroen bijvoorbeeld het terrein of vang regenwater op. Meer tips vind je op de website van Klimaatadaptie Nederland.

Meer info
Kantoren en gebouwen
Zomer, winter en grote aanpak

Maak goede afspraken met de huurder of eigenaar over besparende maatregelen

De voordelen van de verduurzaming van een bedrijfspand zijn vaak niet gelijk verdeeld tussen de betrokken partijen. Denk aan het energiezuinig maken van een pand: de eigenaar betaalt, maar het is vooral de huurder die profiteer van een lagere energierekening. Maak daarom goede afspraken met elkaar en ga de samenwerking aan. Zo profiteer je beiden van verduurzaming.

Kantoren en gebouwen
Zomer en makkelijk besparen

Koel tot maximaal 24 graden

Veel bedrijven en organisaties hebben een airconditioningsysteem. Bespaar energie door maximaal tot 24 graden te koelen. Hoe lager de temperatuur, hoe harder de airco moet werken en hoe meer energie je verbruikt. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur voelt vaak al prettig genoeg aan. Te grote temperatuurverschillen zijn juist oncomfortabel.