Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo krijg je inzicht in de maatregelen die het meeste opleveren. Ook helpt een energieverbruiksmanager bij het rapporten over energiebesparing.

Aan de slag

Ben je van plan een energieverbruiksmanager te gaan gebruiken? Dan is het goed om eerst na te denken over welke hulp je precies wilt. Sommige energieverbruiksmanagers laten alleen het elektriciteitsverbruik zien. Bij de meeste soorten zie je ook het gasverbruik. Ook kun je kiezen voor een energieverbruiksmanager die het elektriciteitsverbruik van elektrische apparaten per dag laat zien of zelfs op het moment zelf. Bekijk welke opties voor jouw bedrijf of organisatie interessant zijn op energieverbruiksmanager.nl.

Aan de slag

Wat het oplevert

Met een energieverbruiksmanager kun je zien welke energiebesparende maatregelen het beste werken voor jouw bedrijf of organisatie. En dus de grootste besparing opleveren. Ook is het tijdrovend om zelf overzichten te maken van je energieverbruik. Een energieverbruiksmanager kan dat van je overnemen. Handig voor interne rapporten, maar ook voor externe verantwoording. Bijvoorbeeld als bedrijf of organisatie onder de energiebesparingsplicht valt.

Extra tip

Elke energieverbruiksmanager gebruikt informatie over jouw gas- en stroomverbruik. Die gegevens worden opgeslagen zodat je ze later kunt gebruiken. Verbruiksinformatie mag alleen met anderen gedeeld worden met jouw toestemming. Maak je je toch zorgen om je privacy? Vraag dan aan de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager hoe zij omgaan met jouw verbruiksinformatie.


Meer tips voor bedrijven en organisaties

Bekijk alle tips
Wonen

Houd je verbruik bij met een energiebesparingsmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens zien via een kastje aan de muur, een app of een website. Zo kun je makkelijk thuis zien hoeveel energie je verbruikt en kun je energie gaan besparen.

Besparing: onbekend

Bron: Milieu Centraal
Meer info
Kantoren en gebouwen

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Meer info
Kantoren en gebouwen

Zet verwarming laag in ruimtes die niet gebruikt worden

In kantoren, scholen of andere gebouwen staat soms de verwarming aan terwijl het gebouw niet in gebruik is. Zet daarom de verwarming laag buiten kantoortijden en in ruimtes die je niet gebruikt. Dit kan natuurlijk ook automatisch met een tijdschakelaar.

Andere uitgelichte tips

Pas je bedrijventerrein aan op het klimaat

Door klimaatverandering krijgen bedrijventerreinen vaker te maken met schade en overlast. Het is niet alleen verstandig om minder CO2 uit te stoten, maar ook om je terrein aan te passen aan het klimaat. Dat wordt klimaatadaptie genoemd. Vergroen bijvoorbeeld het terrein of vang regenwater op. Meer tips vind je op de website van Klimaatadaptie Nederland.

Meer info

Stap over op ledverlichting

Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere variant kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen meteen vervangen door ledlampen.

Meer info