Draag bij aan een fijne thuiswerkplek
Zo wordt thuiswerken net zo comfortabel en aantrekkelijk als werken op kantoor.
Aan de slag
Het uitgangspunt van een goede werkhouding is een ontspannen houding met neutrale gewrichtshoeken (neutrale, ontspannen schouders, polsen en onderarmen) of hoeken van 90 graden (in de knieën en ellenbogen). Voor de thuiswerkplek gelden dezelfde richtlijnen als voor een beeldschermwerkplek op kantoor. Maar niet iedere werknemer kan hier zelf voor zorgen thuis.
Als werkgever kun je medewerkers hierbij helpen en thuiswerken zo comfortabel en aantrekkelijk maken. Vanuit de werkkostenregeling (WKR) kun je onbelaste vergoedingen aan werkgevers geven. Lever bijvoorbeeld een bureaustoel, bureau en een extra scherm.
Je kan werknemers ook kosteloos materiaal in bruikleen geven. De werknemer moet dit materiaal weer inleveren bij het uit dienst gaan.
Meer informatie over de regels rondom het inrichten van een thuiswerkplek vind je op de website van Arbo.
Wat het oplevert
Elke niet-gemaakte rit zorgt direct voor minder CO2-uitstoot. Gemiddeld bespaar een thuiswerker 6 kg CO2 per dag. Bovendien bespaar je als werkgever op kosten voor woon-werkverkeer. En die besparing kan aardig oplopen, want in veel organisaties vormen woon-werkreizen en zakelijke reizen de tweede of derde grootste kostenpost. Daarnaast ervaren veel werknemers een betere werk-privébalans als zij regelmatig kunnen thuiswerken.
Extra tip
Hybride werken vraagt om een andere manier van leidinggeven dan bij volledig op locatie werken. Leidinggevenden hebben door de toename in thuiswerken minder direct zicht op de werkzaamheden en werktijden van medewerkers, de samenwerking tussen collega’s en hoe medewerkers in hun vel zitten. Begeleid leidinggevenden in de aansturing van teams die hybride werken.
Bij Het Arboportaal vind je hiervoor handige tips.