Een foto van een bietenburger. Op de achtergrond een ui.

Probeer eens vleesvervangers

Denk bijvoorbeeld aan vegetarische shoarmareepjes van soja of een burger van bonen. Met deze producten hoef je je huidige manier van koken niet aan te passen en verminder je de CO2-uitstoot van je maaltijd. En dat is goed voor het klimaat. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

Meer tips voor Eten

Bekijk alle tips

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Lees meer

Doe nieuwe inspiratie op met vegetarische recepten

Misschien vind je het lastig om een lekker gerecht zonder vlees te bedenken? Als je online zoekt zijn er veel smakelijke recepten te vinden, waardoor jij gemakkelijk duurzaam en vegetarisch kunt koken. Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Lees meer

Check de houdbaarheidsdatum

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan. Bij een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog veilig eten. Bij een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum. Na de datum is het product niet meer veilig te eten.

Lees meer

Andere uitgelichte tips

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Peulvruchten zijn bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar zijn beter voor het milieu omdat de productie minder grondstoffen kost en minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt! Op de website van het Voedingscentrum vind je veel gerechten die je kunt uitproberen.

Lees meer

Let op keurmerken

Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het EKO-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je wat alle keurmerken op producten in de supermarkt betekenen.

Lees meer
Kook op maat

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt, verspil je minder voedsel en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen bij het Voedingscentrum.

Lees meer