Vrouw zit in een bestelbus en kijkt naar haar tablet en het pakket naast haar.

Subsidies en regelingen

De Rijksoverheid biedt subsidies en regelingen aan voor zakelijke mobiliteit. Zo wordt duurzaam vervoer een stuk betaalbaarder. Bekijk hier voorbeelden van subsidies en regelingen en ontdek wat er allemaal nodig is.

Meteen een persoonlijk overzicht

De Subsidie- en financieringswijzer van RVO helpt je bij het vinden van financiële ondersteuning voor jouw plannen. Je kan aangeven wie je bent en wat je zoekt. Je krijgt dan regelingen die voor jou nuttig zijn. Zo houd je het overzicht.

Let op: gemeenten en provincies bieden ook subsidies of regelingen aan. Die vind je niet in het overzicht van RVO, maar op de website van je eigen gemeente of provincie.

Personenauto’s

Korting op bijtelling

De komende jaren krijg je korting als je je duurzame bedrijfswagen privé gebruikt. In 2024 betaal je 16% bijtelling voor elektrische auto’s, waterstofauto’s of auto’s op zonnecellen. De verlaagde bijtelling geldt tot een cataloguswaarde van 30.000 euro. Daarboven betaal je de standaard bijtelling van 22 procent.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Ga je een nieuwe, emissieloze bedrijfsauto kopen of leasen? En ben je ondernemer of heb je een non-profitorganisatie? Met de SEBA krijg je 12% subsidie op de netto catalogusprijs. Er geldt een maximum van 5.000 euro subsidie per bedrijfswagen. Je kunt deze subsidie alleen aanvragen als de koop- of leaseovereenkomst nog niet definitief is. Doe je aanvraag dus op tijd.

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting

Voor je elektrische auto of waterstofauto betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid. De vrijstelling geldt tot en met 2024. In 2025 krijg je 75 procent korting op de wegenbelasting. Vanaf 2026 moet je ook met je duurzame auto het volledige bedrag betalen.

Transport en logistiek

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

De AanZET is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Het subsidiebedrag is een percentage van de verkoopprijs. En wordt bepaald per voertuigcategorie en type onderneming.

Groenverklaring

Ben je bezig met een milieuvriendelijk project? Groenbanken en groenprojecten kunnen een Groenverklaring aanvragen. Daarmee kunnen zij duurzame projecten van hun klanten tegen een lager rentetarief financieren. En zo betaal jij dus minder rente aan je investeerder. Voorbeelden van categorieën binnen duurzame mobiliteit zijn: mobiele aggregaten, gekoeld transport en laad- en tankinfrastructuur.

Milieu-investeringsaftrek & Willekeurige aftrek Milieu Investeringen (MIA & VAMIL)

Wil je fiscaal voordelig in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren? Zoals emissieloze vracht- of bestelauto’s? Dan kan met de MIA- en Vamil-regeling, die je kan combineren voor extra voordeel. Met de MIA kan je 45 procent van je investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil mag je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage afschrijven. Door beide regelingen betaal je minder belasting.

MIT-regeling Topsector Logistiek

De MIT-regeling is er voor mkb-ondernemers binnen de logistiek die willen samenwerken en innoveren. De ambitie waarop de Topsector Logistiek haar activiteiten wil richten is concurrerende, duurzame en veilige logistiek. Heb je als mkb'er ideeën of oplossingen die aansluiten op één of meerdere thema's, dan kun je in aanmerking komen voor ondersteuning.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

De SSEB is er voor de aanschaf emissieloze (uitstootvrije) bouwvaartuigen (en bouwwerktuigen) door bouwbedrijven. De SSEB is er ook voor de ombouw van bouwwerktuigen naar emissie-arm. Dat betekent dat je een bestaand werktuig emissie-arm gaat maken.

Fiets

Werkkostenregeling (WKR)

Er bestaan verschillende regelingen waarmee je als werkgever fietsen naar het werk kan stimuleren. Bijvoorbeeld met de WKR waarmee je tot 1,18% van de loonsom als onbelaste vergoeding aan de medewerker geven. Deze regeling wordt vaak gebruikt voor een belastingvrije fiets of e-bike van de zaak. Een overzicht van fietsregelingen vind je op Daszogefietst.nl.

Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw

Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis

Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis