Reizen en vervoerenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Transdev maakt ruimte op het elektriciteitsnet voor bedrijven

Vanuit de busremise van Connexxion in Amstelveen wordt gereden met elektrische bussen. Om die te laden, ligt er een aansluiting op het elektriciteitsnet met een zeer hoge capaciteit. Een hogere capaciteit dan nodig, blijkt nu. Daarom heeft Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, in overleg met Liander besloten om de aansluiting aan te laten passen naar een kleinere aansluiting. Hiermee kan het bestaande elektriciteitsnet beter benut worden, waardoor Liander een aantal bedrijven in de regio eerder kan aansluiten dan voorzien.

Transdev maakt ruimte op het elektriciteitsnet voor bedrijven

Overcapaciteit door slimmer laden

De busremise is gebouwd in 2018. Met het oog op de toekomst is toen gekozen voor een stroomaansluiting van 10MVA (Mega Volt Ampère), met een eigen kabel naar het elektriciteitsstation van Liander. Mede doordat laden steeds slimmer en sneller gaat, blijkt deze aansluiting groter dan nodig is. Een belangrijke innovatie die hieraan heeft bijgedragen is TakeCharge. Een door Transdev ontwikkeld digitaal systeem dat continu overzicht geeft van busritten, batterijpercentages en laadmomenten. Daardoor kan er efficiënter gepland en geladen worden.

Capaciteit teruggeven

Transdev besloot om de overcapaciteit en de eigen kabel terug te geven aan Liander. Hierdoor kan Liander het net uitbreiden zonder een nieuwe kabel te hoeven leggen en versnelt de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Resultaat: Nieuwe bedrijven kunnen zich vestigen of bestaande bedrijven uitbreiden of verduurzamen.

Bart Kraayvanger, manager zero emission bij Transdev: “Wij zetten hiermee een belangrijke en unieke stap die navolging verdient. Het levert een bijdrage aan de energietransitie en de economische mogelijkheden in de regio. Dit sluit goed aan bij de visie van Transdev. Daarnaast bespaart het ons ook nog eens kosten.”

Slimme oplossingen

Het teruggeven van de aansluitcapaciteit helpt de economie en de energietransitie in dit gebied. Dit tegen lagere maatschappelijke kosten. Want er zijn minder nieuwe kabels nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Paul van Engelen, regiolead bij Liander is blij met de oplossing die Trandev biedt: “Transdev levert op een mooie wijze een bijdrage aan de opgave van Liander. Op deze manier kunnen we ons net uitbreiden zonder extra kabels aan te leggen. Mooi om te zien dat zij door slimmer om te gaan met hun bedrijfsvoering hun belasting op het net kunnen beperken en ook nog kosten kunnen besparen. Om de energietransitie haalbaar te maken moeten we niet alleen het net uitbreiden, maar het ook slimmer gebruiken. Ik hoop dat veel meer klanten dit mooie voorbeeld volgen.”

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Bekijk dan de campagne 'Van Hoe Naar Zo'. Dit artikel is onderdeel van die campagne. 


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis