Reizen en vervoerenBedrijven en organisaties
Leestijd: 2 minuten

Amperapark laadt elektrische auto's op met zonne-energie

Zonne-energie opwekken boven parkeerterreinen heeft in Nederland grote potentie. Dat geldt vooral voor parkeerplaatsen bij openbare locaties, zoals het parkeerterrein van het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. “Er komen steeds meer elektrische auto’s, die willen we laden met zonnestralen.”

Amperapark laadt elektrische auto's op met zonne-energie

Voor het provinciehuis Overijssel heeft het Enschedese bedrijf Amperapark 6 laadplekken voor elektrische auto’s gerealiseerd onder een zonne-energiedak. Richard Kokhuis van Amperapark: “Op zonnige dagen leveren deze zonnepanelen duurzaam opgewekte zonnestroom direct aan elektrische auto’s. En als er geen elektrische auto’s staan, wordt de stroom in een accu opgeslagen.”

Accu verdeelt de zonnestroom

Die accu is net onder de carport gerealiseerd, achter in de ondergrondse fietskelder. “De slimme energiemanager naast de accu vormt de ‘brains’ van de pilot. Deze zorgt voor de slimme verdeling van de zonnestroom. Omdat er steeds meer elektrische auto’s komen, is energiemanagement nodig. En dat is precies wat wij in Zwolle gaan doen. We proberen zoveel mogelijk zonnestralen in de accu’s van de elektrische auto’s te krijgen.”

Bufferen

Dankzij slimme software en een app is het de bedoeling dat de gebruiker van de laadpaal meer vertelt wat hij gaat doen. “De bezoeker kan bijvoorbeeld aangeven dat hij niet de hele dag hoeft te laden en dus minder stroom nodig heeft. Dit omdat hij genoeg heeft aan een halfvolle accu omdat hij in de buurt woont. Een gebruiker kan ook aangeven dat hij bijvoorbeeld alleen met zonnestroom wil laden. Op die manier wordt het stroomnetwerk minder belast.”

Reserveren

Een andere mogelijkheid die al snel in Zwolle mogelijk is, is het via de app kunnen reserveren van een laadplek. “Via de app kan je die laadplek reserveren. Je kunt zelfs al aangeven hoeveel kWh je nodig denkt te hebben. Dat kun je van tevoren al inkopen.”

MOOI

Het project is uitgevoerd met ondersteuning vanuit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Deze regeling helpt bedrijven en instellingen om samen Nederland duurzamer te maken. Er is subsidie beschikbaar voor duurzamere elektriciteitsproductie, gebouwde omgeving en industrie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit.


Zo kun jij aan de slag

Icoon van een kantoorgebouw
Bedrijven en organisaties

Hoe kan ik energie besparen in mijn kantoor of gebouw? Welke stappen kan ik zetten om circulair te ondernemen? En hoe verduurzaam ik mijn zakelijk vervoer?

Alles voor bedrijven en organisaties
Icoon van een huis
Thuis

Hoe kan ik mijn afval verminderen? Hoe werkt overstappen op elektrisch rijden? Hoe kan ik thuis energie besparen? En hoe kook ik vaker vegetarisch?

Alles voor thuis