Een foto van een typisch Nederlands huis waarbij de zonwering van de slaapkamer omlaag is gedaan.

Houd warmte buiten met zonwering voor woon- en slaapkamer

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt. Doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen juist open en laat het lekker afkoelen.

Aan de slag

Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Je kunt kiezen voor zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, rolluiken of screens. Een snelle en goedkope oplossing is een schaduwdoek. Dat is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt. Bijvoorbeeld aan een muur, boom, schutting of paal. Een grote parasol voor het raam kan ook.

Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Doe dan de gordijnen, rolgordijnen of luxaflex dicht als de zon op het raam staat.

Ramen open als het koel is

Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet in de avond, 's nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen. Je houdt de warme lucht dan buiten.

Extra tips

  • Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

  • Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling van de directe omgeving van je woning. Maak bijvoorbeeld van een plat dak een groen dak: sedumplantjes of ander groen zorgen ’s zomers voor koelte. De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.

  • Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd of blauwe regen) helpen om je gevel koel te houden. Als er meer groen in de buurt is, zul je merken dat de lucht in de buurt koeler wordt. Dat is handig, want dan kun je 's avonds makkelijker en eerder ventileren met koelere lucht. Daarnaast kunnen bomen rond je huis de warmte-instraling tegenhouden (net als zonwering). Zelf je tuin vergroenen is altijd een goed idee, maar het werkt dus nóg beter als je buren ook meedoen!

Meer tips om je huis koel te houden vind je op MilieuCentraal.nl.


Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Gebruik de ECO-modus

ECO-modus zorgt ervoor dat de motor en stroomverbruikende systemen in de auto zo zuinig mogelijk werken. Denk aan de verwarming en airco. Zo kan je in de ECO-modus per liter brandstof of kWh stroom de meeste kilometers afleggen.

Stimuleer elektrisch vervoer

Overstappen naar fossielvrije leaseauto’s bespaart al 15 tot 20% van de totale CO2-uitstoot. Wil jij als werkgever de stap naar elektrisch rijden maken? Er zijn verschillende subsidies en regelingen die het betaalbaarder maken.

Gebruik de afvalscheidingswijzer bij twijfel

Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen? Met de afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal zoek je snel op welke afvalbak je moet gebruiken.

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.