Vrouw in zwarte jas staat voor een windmolen en lacht.

Doe mee met een energiecoörporatie

Dat is een groep mensen die samen aan de slag gaan met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Goed voor het klimaat, je portemonnee én de buurt.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie, of energie-initiatief, is een groep mensen die samen aan de slag gaat met duurzame energieprojecten, een warmtenet voor de wijk of energiebesparing. Winst maken is nooit het doel. Deelnemers aan energiecoöperaties zijn gemotiveerd om zelf een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Of bijvoorbeeld onafhankelijk te worden op het gebied van energie. De winst die wordt gemaakt op de energieprojecten wordt gebruikt voor duurzame projecten in de directe omgeving. Bekijk deze korte uitlegvideo.

Waarom zou ik me aan willen sluiten bij een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie brengt drie grote voordelen met zich mee. Het is goed voor het klimaat en de planeet omdat je (voor een deel) overstapt van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie. Het is goed voor je portemonnee omdat je energierekening (uiteindelijk) lager wordt. En het is goed voor je buurt, dorp of stad omdat mensen in een coöperatie samenwerken en elkaar beter leren kennen.

Hoe vind ik een energiecoöperatie bij mij in de buurt? Of hoe start ik zelf een energiecoöperatie?

Er zijn in Nederland al meer dan 500 energiecoöperaties met bij elkaar tussen de 80.000 en 100.000 leden. Veel van de initiatieven kun je vinden in het overzicht van Hieropgewekt

Zoek je een energiecoöperatie bij jou in de buurt? Bij Energie Samen vind je een overzicht van de meeste coöperaties in Nederland. Doe de postcodecheck.

Interesse om zelf het initiatief te nemen? Hier vind je zeven belangrijke tips voor beginnende initiatieven en veel informatie en kennis uit de praktijk. Advies bij het organiseren van de financiën staat op de website van de provincie Noord-Holland.

Hoe weet ik wat de plannen zijn voor de opwek van duurzame energie bij mij in de buurt?

In de Regionale Energiestrategie (RES) staan de plannen voor de ‘energie regio’s’ van Nederland. Welke projecten voor grootschalige opwek op land zijn er, waar gaan die komen en op welke manieren kan ik meedenken en  meedoen? Die informatie voor energie regio Noord-Holland vind je hier

Elke regio heeft zogenaamde zoekgebieden: gebieden waar mogelijk zonneweides komen, of windparken.  De provincie Noord-Holland maakte een overzichtskaart met alle zoekgebieden. Meer weten? Dan is je gemeente het eerste aanspreekpunt. Hier vind je de contactgegevens voor gemeentes in Noord-Holland Noord en  Noord-Holland Zuid.

Van Hoe naar Zo

De informatie en tips op deze pagina zijn onderdeel van de 'Van Hoe naar Zo' campagne. De vraag van de energietransitie is vaak: hoe dan? En die bestaat uit wel duizend vragen. Hoe beslissen we samen waar die windmolens komen, bijvoorbeeld? Hoe verduurzamen we onze huizen en buurten? En hoe gaan we dat allemaal betalen? 

Daarover gaat deze campagne. Want naast veel ‘Hoe? ’is er gelukkig ook heel veel ‘Zo’. Veel buurtbewoners, energiecoöperaties, ondernemers en gemeenten geven al het goede voorbeeld. Het doel van de campagne is om die voorbeelden te laten zien en zo iedereen enthousiast te maken over de energietransitie. 

Meedoen? Of op zoek naar meer tips over duurzame energie? Ga dan naar de website van de campagne.

Naar de campagne

Meer tips voor Wonen

Bekijk alle tips

Check de laadpalen voor elektrische auto’s bij jou in de buurt

Ben je bang dat je geen laadpaal kan vinden? Er zijn in Nederland al veel meer laadpalen dan je denkt! Ook komen er steeds meer snelladers langs de weg. Check het overzicht van alle laadpalen op de website van de Nederland Elektrisch.
Impact:
Investering:

Zet in op deelvervoer

Deelvervoer bespaart kosten, draagt bij aan minder files en minder uitstoot én is goed voor je imago als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Met slimme maatregelen stimuleer je deelvervoer.

Ga zelf aan de slag met het isoleren van je huis

Door zelf je huis te isoleren, bespaar je veel energie en geld. Op Verbeterjehuis.nl vind je hoe je dat doet: van je vloer en buitenmuur tot het dak. Want welk materiaal kies je en hoe werk je veilig?

Andere uitgelichte tips

Vind een energiefixer bij jou in de buurt

Wil je energie besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je persoonlijk advies voor jouw situatie? Of wil je dat iemand je komt helpen? Vraag het aan een energiefixer bij jou in de buurt!

Douch maximaal 5 minuten

70% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Een timer zetten helpt om korter te douchen. Net als de douche uitzetten tijdens het inzepen. En door minder warm te douchen bespaar je nog eens extra energie en dus geld.

Besparing €35 per jaar

De besparing is berekend per persoon voor 5 minuten douchen met een gemiddelde douchekop (7,8 liter per minuut) in plaats van 7,4 minuten. Verder is er uitgegaan van 5,7 keer per week douchen per persoon, 48 weken per jaar thuis zijn, en een HR-combiketel. Met een waterbesparende douchekop is de besparing kleiner en met een regendouche groter. We gaan uit van een gasprijs van 1,45 euro per m3. Ook gaan we uit van een leidingwaterprijs van 1,24 euro per m3 (VEWIN, 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je energiecontract. Bron: Milieu Centraal

Isoleer je ramen en vloer

Met goede isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan én helpt je besparen op je energierekening. Met subsidie wordt isoleren ook nog eens een stuk goedkoper.